Foto: DELFI Aculiecinieks
Ugunsgrēks, kas trešdien, 1. augustā, izcēlās Salas novadā netālu no Gargrodes, pārņēmis 20 līdz 30 hektārus, portālu "Delfi" informēja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāvis Zigmunds Jaunķiķis.

Notikuma vietā darbojas 20 līdz 25 VMD darbinieki, iesaistīta viena Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) mašīna un aptuveni 30 zemessargi.

Deg gan mežs, gan purvs.

Pēc Jaunķiķa aģentūrai LETA teiktā, nav pilnīgas skaidrības par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem, taču arī šajā situācijā nav izslēgta neuzmanīga rīcība ar uguni.

Operatīvi reaģējot, no uguns Salas novadā, kur izcēlies meža ugunsgrēks, izdevies pasargāt kūdras ieguves ražotni, aģentūru LETA informēja novada pašvaldības priekšsēdētāja Irēna Sproģe ("Vienoti mūsu novadam").

Gargrodes purvā kūdras ražošanu veic SIA "Gargrode" un, pateicoties paša uzņēmuma pārstāvjiem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Valsts meža dienesta (VMD) darbiniekiem, kā arī zemessargiem un brīvprātīgajiem ugunsdzēsējiem, uguns ražošanas teritorijā nav iekļuvusi. Sproģe vairākkārt uzteica iesaistīto dienestu pārstāvjus, kas nepieļauj uguns izplatīšanos.

Domes vadītāja stāstīja, ka ugunsnelaimes tuvumā nav ciematu vai viensētu, jo ugunsgrēks notiek liela meža masīva vidū, taču tam apkārt ir purvi. Sproģe pieļāva, ka degšanu izraisīja neuzmanīga rīcība ar uguni, jo mežu varētu apmeklēt ogotāji vai sēņotāji.

Pašlaik neesot pamata sasaukt novada civilās aizsardzības komisijas sēdi, turklāt tās locekļi apmainās ar informāciju "WhatsApp" čatā. Pašvaldība dzēsējiem nodrošina dzeramo ūdeni un apkārtnes kartes.

Jau ziņots, ka trešdien VUGD izsaukumu uz šo uguns nelaimi saņēma no VMD, kas ugunsgrēka dzēšanā talkā sauca ugunsdzēsējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!