Foto: foto: Ilmārs Znotiņš
Lai gan datus par svētkiem dienesti vēl tikai apkopos, pirmais secinājums ir, ka svētki ir aizvadīti mierīgi, preses konferencē pēc aizvadītajiem XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem atzina glābšanas dienestu pārstāvji.

Svētku operatīvās vadības grupas vadītājs Artis Velšs norādīja, ka ļoti nopietnu darbu dienesti veica jau pirms svētkiem, izspēlējot iespējamās situācijas, kas varētu notikt.

Tam, ka svētki aizritējuši mierīgi, palīdzējuši gan laikapstākļi, kas bija labvēlīgi liela mēroga publisku pasākumu norisei, gan arī dalībnieki un apmeklētāji, kuru attieksme un atbildība vienmēr atšķiras no citiem publiskiem pasākumiem, pauda Velšs.

Kopumā svētki aizritējuši mierīgi arī Neatliekamajā medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD). Mediķu palīdzība bijusi vajadzīga nelielu sadzīvisku traumu – sasitumu un sastiepumu – dēļ.

Kā norāda NMPD Direktora vietniece neatliekamās medicīniskās palīdzības jautājumos Māra Dīriņa, vairākiem dalībniekiem sniegta arī psiholoģiska palīdzība, jo tik intensīvi mēģinājumi un koncertu norise bija liels emocionāls pārdzīvojums.

Arī paši svētku dalībnieki bija apzinīgi ievērojuši iepriekš sniegtās ārstu norādes.

Valsts policijas pārstāvis Artis Pumpurs uzslavēja autobusu vadītājus, kuri ar pilnu atbildības sajūtu veica savus pienākumus, nogādājot dalībniekus uz un no mēģinājumiem un koncertiem.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Jānis Grīnbergs atzina, ka svētki aizvadīti droši un "viss noritējis labi, varētu pat teikt perfekti". Tam palīdzējušas arī veiktās masu evakuācijas apmācības.

Savukārt komentējot stingros noteikumus, kas liedza dalībniekiem un skatītājiem estrādē un stadionā ienest savas maizītes un šķidrumus, Velšs atgādināja, ka tādi paši noteikumi bijuši arī iepriekšējos svētkos, taču, iespējams, iepriekš pret noteikumiem attiecās vieglprātīgāk.

Arī ģeopolitiskā situācija, kurā šobrīd atrodamies, lika stingrāk ievērot drošības noteikumus, uzsvēra Velšs.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki notika 10 dienās – no 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Svētku pasākumi notika 20 dažādās norises vietās. Svētkos šogad piedalījās vairāk nekā 40 000 dalībnieku, bet pasākumus baudīja ap pusmiljons skatītāju.

Nākamie Dziesmu un deju svētki notiks 2028. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!