Foto: Foto: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija

Latvijas politiķe un bijusī vēstniece Itālijā Solvita Āboltiņa tagad kļuvusi par Latvijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Nīderlandes Karalistē, pirmdien paziņojusi Ārlietu ministrija.

Kopš 2018. gada augusta Āboltiņa bija Latvijas ārkārtējās un pilnvarotās vēstniece Itālijas Republikā un pastāvīgā pārstāve ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijā (FAO), teikts ministrijas paziņojumā. Viņa pildījusi nerezidējošās vēstnieces pienākumus Maltas Republikā, Sanmarīno Republikā un Albānijas Republikā.

Pērnā gada decembrī Āboltiņa vēstnieces posteni Itālijā pameta.

Ministrija atgādina, ka Āboltiņa ir tikusi vairākkārt ievēlēta Saeimā, kur pildīja gan Juridiskās komisijas vadītājas pienākumus, gan bijusi Saeimas priekšsēdētāja biedre un 10. un 11. Saeimas priekšsēdētāja. No 2004. gada līdz 2006. gadam S. Āboltiņa bija tieslietu ministre.

Solvita Āboltiņa apbalvota ar Zviedrijas Karalistes Polārzvaigznes ordeni, Somija Baltās rozes ordeni, Igaunijas Republikas valsts apbalvojumu – Māras Zemes krustu un Maltas valsts apbalvojumu – Nacionālā Nopelnu ordeņa otro šķiru.

Vēstniece ieguvusi augstāko izglītību tiesību zinātnēs Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē. Pārvalda angļu, vācu, krievu un itāļu valodu.

Āboltiņa amatā nomaina līdzšinējo vēstnieci Aigu Liepiņu, kas Nīderlandē bija akreditēta kopš 2019. gada.

Savukārt par Latvijas vēstnieci Itālijā kļuvusi Elita Gavele.

Karjeru diplomātiskajā dienestā Elita Gavele sāka 1991. gadā Latvijas vēstniecībā Lietuvā. Gavele ir vadījusi Ārlietu ministrijas Informācijas departamentu, bijusi 1. sekretāre Latvijas vēstniecībā Krievijas Federācijā, padomniece Ārlietu ministrijas Plānošanas grupā un Valsts sekretāra birojā, kā arī vadījusi ārlietu ministra Arta Pabrika biroju, teikts ministrijas paziņojumā.

No 2011. gada novembra līdz 2016. gada augustam Gavele bija Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Gruzijā un Latvijas nerezidējošā vēstniece Armēnijas Republikā. No 2016. gada augusta līdz 2020. gada septembrim Gavele pildīja Latvijas vēstnieka pienākumus Izraēlas Valstī.

Kopš 2020. gada septembra Gavele ir Latvijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos.

Vēstniece ieguvusi maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Gavele pārvalda angļu, lietuviešu un krievu valodu.

Līdzšinējā vēstniece Itālijā Solvita Āboltiņa amata pienākumus pildīja kopš 2018. gada augusta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!