Foto: LETA
Lai mazinātu pārkāpumu riskus no mācībspēku puses pret studentiem, visās mākslu un kultūras augstskolās tiks pilnveidoti ziņošanas mehānismi un iesniegumu veidlapas, izmantojot Trauksmes cēlāja ziņojuma saņemšanas metodi, piektdien vienojusies Mākslu un kultūras universitāšu sadarbības padome.

Kā informēja Kultūras ministrija, padomē tika uzklausīti Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA), Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) un Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) vadības pārstāvju ziņojumi par jau veiktajiem pasākumiem drošas mācību vides nodrošināšanai, izvērtēti priekšlikumi tās uzlabošanai un lemts par turpmāk speramajiem soļiem.

Padome vienojās par nepieciešamību veikt skaidrojošo darbu augstskolās par to, kā tiek nodrošināta ziņotāju anonimitāte, kā arī par augstskolu Ētikas kodeksu uzlabošanu.

Padome vienojās, ka studentiem un docētājiem nodrošināms psiholoģiskais, juridiskais un informatīvais atbalsts un arī apmācības šajā jomā, augstskolām piesaistot papildu finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem, kā arī augstskolām jāveido jauna "uzticamības persona" jeb kopīgs, neatkarīgs augstskolu ombuds.

Visiem iesaistītajiem jāstrādā kopā, lai ilgtermiņā nodrošinātu drošu studiju vidi un iedrošinātu studentus neklusēt par iespējamiem pārkāpumiem no mācībspēku puses, padomes sēdē sacījusi kultūras ministre Agnese Logina (P).

Logina uzsvēra, ka nodrošināt drošu studiju vidi kultūras un mākslas augstskolās nav tikai frāze, tas esot "priekšnosacījums mūsu kultūras nākotnei". "Šodien Mākslu un kultūras universitāšu sadarbības padomē uzklausījām katras mācību iestādes pieredzi un līdz šim paveiktos soļus mācību vides drošības uzlabošanai. Šis ir brīdis, kad visiem iesaistītajiem ir jāstrādā kopā, lai ilgtermiņā sasniegtu mūsu visu kopējo mērķi - nodrošināt drošu studiju vidi un iedrošināt studentus neklusēt par iespējamiem pārkāpumiem," teica politiķe.

Mākslu un kultūras universitāšu padomes uzdevumi ir izvērtēt Kultūras ministrijas (KM) augstskolu stratēģiskās attīstības perspektīvas kultūrpolitikas, izglītības un sociālekonomiskās attīstības kontekstā, analizēt kultūras un radošo industriju nozarēs un ar tām saistītajās jomās notiekošos procesus, identificēt problēmas un to iespējamos risinājumus. Tāpat padome sadarbosies ar Kultūrizglītības padomi jautājumos, kas saistīti ar pieprasījuma un piedāvājuma veidošanos darba tirgū, sniegs priekšlikumus KM par rīcībpolitikas pasākumiem, kas veicina mākslu un kultūras universitāšu ilgtspējīgu attīstību un mākslu un kultūras universitāšu sadarbību studiju, pētniecības un radošās darbības jautājumos.

Mākslu un kultūras sadarbības padome ir KM konsultatīva institūcija, kuras mērķis ir sekmēt KM un mākslu un kultūras universitāšu sadarbību stratēģiskos jautājumos, kas saistīti ar mākslu un kultūras universitāšu darbību.

Kā vēstīja LTV, JVLMA ir saņēmusi iesniegumus par iespējamu tās pasniedzēju seksuālu uzmākšanos studentēm. Līdz šim disciplinārsods piemērots vienam pasniedzējam, vēl viens pasniedzējs atstādināts bez iespējām sazināties ar studentiem.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar izskanējušo informāciju par JVLMA pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!