Foto: DELFI
Atcerieties! Fotokonkursā Zelta Rudens Latvijā DELFI pasniegs speciālbalvu labākajam dokumentālajam darbam ar autora attieksmi – ceļojumu divām personām uz Barselonu. Ko nozīmē "dokumentālais darbs"?

Vēsturiski šo fotogrāfijas novirzienu sauc par subjektīvo dokumentu, lai gan šim nosaukumam ir daudz pretinieku, to skaitā arī fotogrāfu vidū.

Viena no svarīgākajām dokumenta īpatnība ir tā, ka tas raksturo attiecīgo laiku. Respektīvi, ainava laiku neraksturo, tā ir relatīvi inerta pret laiku;  saulriets tāds būs arī pēc gadiem 10-15, un nekas, izņemot pielietotās tehnoloģijas, neliecinās par fotogrāfijas uzņemšanas laiku.

Taču mēs neaicinām piesūtīt tīras reportāžas jeb faktu konstatējumus. Mūs interesē tieši šī t.i. 2009.gada rudens un tās īpatnības, kas autora subjektīvajā skatījumā ir būtiskas tieši šoruden.

Vēl viena no subjektīvā dokumenta būtiskām iezīmēm ir humānisma klātbūtne. No šejienes arī attieksme un emocionalitāte. Mūsuprāt šis laiks dod pietiekami daudz iemeslu dažādām cilvēciskām emocijām, diemžēl pārsvarā negatīvām, taču kā to  pasniegt un kā savienot rudens sezonu, dokumentālu faktu un cilvēciskas emocijas - tas jau ir autora meistarības un radošo meklējumu jautājums.

Tieši šis straujo pārmaiņu laiks mūsu valstī aicināja mūs padomāt par subjektīvā dokumenta īpašo vietu mūsu rudens fotokonkursā.

http://foto.delfi.lv/contests-info/48/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!