Rīgā, protams, Ziemassvētku gaisotne ir vērienīgāka. Gan krāšņuma, gan dažādības ziņā. Tieši tāpēc vēlējos parādīt, kā Ziemassvētkus sagaida Somijas mazpilsētā.

Haminas pilsētai ir divsimt gadu sens bastions. Kopš tas ir atjaunots, tiek izmantots dažādiem pasākumiem. Viens no pasaulē zināmākajiem Haminas bastiona pasākumiem ir pāra gados rīkotais Starpatutiskais militārās muzikas festivāls.

Taču Ziemassvētku ieskaņas pasākums parasti norisinās Adventes trešajā sestdienā un svētdienā, un tas ir notikums visai ģimenei.

Starplaikos iespaīdīgo būvi ar plašajiem kazemātiem izmanto citiem sarīkojumiem. Laukumā pašlaik izvietota pieticīga svētku egle. Netālu no tās var aplūkot Bētlemes ainu, divus tūkstošus gadu senu stāstu, kas joprojām saviļņo miljoniem cilvēku prātus.

Pie mazā Jēzus silītes un ēzelīšiem labprāt uzkavējas somu bērni. Laukumā ciemojas kundzes ar saviem sunīšiem, ko katrs bērns drīkst paglāstīt. Notiek Ziemassvētku vainagu un dažādu mājsaimniecības preču tirdziņš.

Turpat vari nobaudīt uz uguns gatavotas sardeles. No mūsu viedokļa tas ir padārgi. Viena sardele izmaksā 2 eiro. Toties sinepes un kečupu vari lietot pēc sirds patikas. Lielu interesi pilsētniekos izsauca retas sprogainās cūkas šķirnes.

Pašos kazemātos izvēršas bezgala gara rinda kameru ar dažādu suvenīru, grāmatu, konfekšu,ādas izstrādājumu klāstu. Tur beidzot sastapu Haminas dīvaino cepuru un vilnas zeķu “Māmuļu”.

Ārzemju viesiem pirms fotografēšanas jāpalūdz atļauja, jo cilvēki nevēlas, lai viņu idejas nozog. Cepuru māmiņa fotografēt atļāva. Ik pa brīdim gar tirgotāju rindām nosoļoja Ziemassvētku vecītis. Vecāki bijīgi uz to norādīja saviem bērniņiem.

Visos stūros lepni sēdēja dažāda materiāla darināti rūķīši, ko somi ļoti labprāt novieto savu māju pagalmos ,šķūnīšos un mājās.

Bērnu lielākais prieks bija apkampties ar pasaku peli un lauvu Bonifāciju. Šie skati bija ļoti aizkustinoši.

Vēlot priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!