Foto: Reuters/Scanpix
Dienu pirms Austrumu partnerības samita Rīgā Baltkrievijas Ārlietu ministrija joprojām nav nosaukusi savas delegācijas līderi, portālam "Delfi" apliecināja Latvijas Ārlietu ministrija.

Vēstīts, ka Rīgā plānotais samits pulcēs Eiropas un Austrumu partnerības dalībvalstu augstākās valsts amatpersonas. Armēniju pārstāvēs Valsts prezidents Seržs Sargsjans, Azerbaidžānu - prezidents Ilhams Alijevs, Moldovu - prezidents Nikolaje Timofti, Ukrainu - prezidents Petro Porošenko, savukārt Gruziju pārstāvēs premjerministrs Iraklijs Garibašvili.

Tikmēr Baltkrievija dienu pirms samita aizvien nav nosaukusi, kura būs augstākā amatpersona, kas valsti pārstāvēs Rīgas samitā. Ziņots, ka samitu neapmeklēs Aleksandrs Lukašenko. Ārlietu ministrija norāda, ka, visticamāk, Baltkrieviju pārstāvēs premjers Andrejs Kobjakovs vai ārlietu ministrs Vladimirs Makejs.

Jau ziņots, ka, pēc portāla "Delfi" rīcībā esošas informācijas, vēl 2015.gada sākumā uz Rīgu vēlējies doties arī Lukašenko, taču pret viņa ierašanos iebildušas vairākas ES dalībvalstis. Baltkrievijai piedāvāts atbrīvot politieslodzītos, pretī dodot "zaļo gaismu" Lukašenko vizītei Rīgā. Latvijas Ārlietu ministrija tolaik informāciju par šādu iespējamo apmaiņu noliedza.

Savukārt Eiropas ziņu medija "Euobsever" rīcībā esošā informācija liecina, ka ES dalībvalstis piedāvājušas Baltkrievijai lielāku pretimnākšanu vīzu režīma ieviešanā, ja Baltkrievija būtu ar mieru atbrīvot politieslodzītos.

2011.gadā, Baltkrievijas drošības dienestiem vēršoties pret opozīcijas protestētājiem, kas uzreiz pēc 19.decembra prezidenta vēlēšanām Minskā mēģināja iekļūt Valdības namā, kopumā tika arestēti vairāk nekā 600 cilvēku.

No viņiem 42 cilvēkiem, arī pieciem prezidenta vēlēšanu kandidātiem, tika izvirzītas apsūdzības pēc Baltkrievijas Krimināllikuma 293.panta - "piedalīšanās masu nekārtībās".

Vairāki protestanti aizvien atrodas ieslodzījumā, tostarp arī Lukašneko vēlēšanu pretinieks Baltkrievijas Sociāldemokrātiskās partijas "Tautas sapulce" līderis Nikolajs Statkevičs. Baltkrievijas opozīcijas spēki savā mājas lapā "udf.by" norāda, ka Statkevičs ieslodzījumā regulāri tiekot turēts karcerī, kā arī tiekot turēts kopīgās ieslodzījuma telpās ar AIDS slimniekiem.

Jau vēstīts, ka 2013.gada Austrumu partnerības samits notika Viļņā. Iepriekšējā samita fokusā bija tā laika Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanās parakstīt asociācijas līgumu ar ES. Līguma neparakstīšana izraisīja plašas demonstrācijas Kijevā, kas pakāpeniski noveda līdz asiņainam konfliktam, kas aizvien norisinās Austrumukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!