Foto: Shutterstock
Gan Ziemassvētku, gan Jaunā gada svinības nāk ar bagātīgi klātiem galdiem. Visādi labumi tiek celti galdā pašu mājās un sagaida arī, ciemojoties pie radiem un draugiem. Viss tik kārdinošs, viss jānogaršo. Diemžēl reizēm nepamanām, cik daudz esam apēduši, līdz par pārēšanos ziņo vēdersāpes, smaguma sajūta vēderā, slikta dūša vai citi simptomi. Lūk, daži ieteikumi, kā ātrāk atgūt labu pašsajūtu!

Par to, ka apēsts pārāk daudz, var liecināt dažādas pazīmes: vēdera uzpūšanās, smaguma sajūta, vēdersāpes, slikta dūša, dedzināšana (kuņģa skābes atvilnis) un nogurums.

Ikviens no šiem simptomiem ir normāla reakcija uz pārmērīgo uzņemtās pārtikas daudzumu. Organismam nepieciešams laiks, lai tiktu ar visu apēsto galā un atgūtos, līdz ar to pamazām izzudīs arī pārēšanās izraisītās nepatīkamās sajūtas. Būtiskākais, ko vari darīt, lai atgūšanos veicinātu, ir ļaut organismam atpūsties.

  • Badoties gan nevajag, taču izvairies no trekniem un ceptiem produktiem, kā arī kūkām un saldumiem. Ieturi regulāras, taču nelielas maltītes.
  • Izvēlies ēdienu, ko organisms var viegli pārstrādāt. Dod priekšroku dārzeņiem, augļiem un raudzētiem piena produktiem, kā kefīrs, paniņas un jogurts bez piedevām. Vēders būs pateicīgs par kokteiļiem, kas gatavoti no svaigiem vai saldētiem augļiem, un dzidru dārzeņu zupu.
  • Skalo un attīri savu organismu, dzerot labi daudz ūdens, vēlams vismaz pusotru līdz divus litrus (7–10 standarta lieluma glāzes) dienā. Ūdenim var piespiest nedaudz citrona sulas.
  • Pašsajūtai par labu nāks tādas zāļu tējas kā piparmētru, kumelīšu un ķimeņu, kas uzlabo gremošanu un attīra organismu.
  • Vēderu palīdzēs "sakārtot" arī linsēklu uzlējums, ko pagatavo, sauju linsēklu pārlejot ar verdošu ūdeni un ļaujot ievilkties.
  • Dodies izkustēties svaigā gaisā! Skriešana vai cita ļoti aktīva nodarbe nebūs labākā izvēle, taču mierīga pastaiga pa parku, mežu vai tuvējo apkārtni būs tieši laikā! Liekot asinīm riņķot mazliet straujāk, uzlabosi gremošanu, vielmaiņu un organisma attīrīšanās procesus.
  • Visbeidzot – nešausti sevi par to, ka apēdi pārāk daudz! Kas bijis, tas bijis! Jaungada svinībās gan pie svētku galda centies ievērot mērenību, lai atkal nav jāiet cauri nepatīkamo sajūtu gammai! Mielojoties nevajadzētu teju katram kumosam uzdzert kaut ko virsū. Jebkāds šķidrums atšķaida kuņģa sulu, apgrūtinot apēstā sagremošanu.
  • Ja diskomforts nemazinās un ir ļoti traucējošs, nāksies ķerties pie bezrecepšu medikamentiem. Piemērotāko lūdz ieteikt savam ārstam vai farmaceitam.

Priecīgus un garšīgus svētkus!

Raksta tapšanā izmantota informācija no Zdorovie.com un Health.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!