Foto: Reuters/Scanpix
Futbolisti kāpjs viens otram uz galvas, daži gūst iespaidīgus vārtus, basketbolisti soda metienos nespēj trāpīt pa stīpu, fani un sportisti kaujas, sabrūk hokeja halle – tādi šajā gadā bija daži ar sportu saistīti interesanti kadri.

2012.gadā pasaules sportā bija vairāki interesanti un iespaidīgi video, kuros fiksēti ne tikai līksmes mirkļi, bet arī neveiksmes. Portāls "Delfi" piedāvā dažus no interesantākajiem aizejošā gada sporta video.


Foto: AFP/Scanpix

Gada sākumā ar īpašu "pamācību", kā
dažās sekundēs saškaidīt vairākas tenisa reketes
, klajā nāca esktravagantais Kipras tenisists Markos Bagdatis. "Australian Open" mačā pēc zaudēta seta Kipras sportists dažās sekundēs sašķaidīja četras raketes.

Sportists par šo šovu saņēma naudas sodu, taču tas bija pat mazāks par vienas salauztās raketes cenu.


Francijas atklātajā čempionātā serbu tenisists, pasaules ranga līderis Novāks Džokovičs finālspēlē dusmās sadauzīja minerālūdens "Perrier" reklāmu. Pēc viena no zaudētajiem geimiem, dodoties atpūsties, Džokovičs trieca raketi pret krēslu rotājošo "Perrier" reklāmu un to sašķaidīja.

Daudz neveksmīgāk emociju izpaušana beidzās argentīniešu tenisa veterānam Davidam Nalvandjanam, kurš Londonas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra finālā saņēma diskvalifikāciju. Pēc vienas no epizodēm Nalvandjans iespēra pa līnijtiesneša paaugstinājumu un savainoja soģi.


Foto: DELFI.ee

Lielu popularitāti šogad ar dažādām epizodēm izpelnījās divi Latvijas basketbolisti Andris Biedriņš un Armands Šķēle.

Šķēle pavasarī Igaunijas čempionātā pārsteidza ar fantastisku metienu no laukuma vidus. Gada nogalē viņa metiens iekļauts "FIBA Europe" skaistāko epizožu pieciniekā un līdzjutēju balsojumā nepārprotami bija līderis, krietni apsteidzot citas izvēlētās epizodes.

Berlīnē šogad šovmeņi basketbola spēles starplaikā izpildīja tālāko "slam dunk" basketbola vēsturē. Pagaidām gan nav zināms, vai tas oficiāli arī ir reģistrēts.

Savukārt Biedriņš, kuram šis gads Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) bija ļoti nesekmīgs, izcēlās ar saviem soda metieniem. Sākumā viņš izpildīja nu ļoti "klusu" soda metienu, bet vienā no nākamajām spēlēm pārsteidza līdzjutējus un izpelnījās vētrainas ovācijas ar diviem precīziem soda metieniem.

Andra Biedriņa soda metiens

No Biedriņa centās "neatpalikt" arī citi basketbolisti, soda metienus izpildot latviešu centra stilā, bet ASV studentu basketbola čempionāta epizode, iespējams, kandidē uz visu laiku sliktāko soda metienu.

Dvaita Hovarda soda metiens

Lai gan šiem puišiem negāja ar soda metieniem, soli tālāk gāja kāds Beļģijas zemākās basketbola līgas spēlētājs - basketbolists pēc izcīnītas atlēkušās bumbas aizsardzībā acīmredzami apjuka un neatlaidīgi centās to iemest savā grozā

Foto: Reuters/Scanpix

Pasauli šogad pārsteidza pirmais "kaķis-strīkeris", kurš popularitāti iemantoja februārī, izskrienot laukumā Anglijas premjerlīgas futbola čempionāta spēlē starp "Liverpool" un "Tottenham Hotspur".

Kaķis laukumā parādījās pirmajā puslaikā, uz vairākām minūtēm pārtraucot spēli. Atšķirībā no gadījumiem ar cilvēkiem-"strīkeriem", "Liverpool" stadiona "Anfield" darbinieki šoreiz necentās ātri noķert vainīgo un pavadīt nost no laukuma. Spēle noslēdzās bez vārtu guvumu, bet "Liverpool" atjautīgie un ar savu humoru pazīstamie līdzjutēji mača pēdējās minūtēs saukli "Attack! Attack!" aizvietoja ar "A cat, a cat, a cat...".

Tikmēr sliktas pamācības rādīja pazīstamie uzbrucēji Mario Balotelli un Zlatans Ibrahimovičs, kuri saviem pretiniekiem uzkāpa uz galvas. Ukrainas čempionātā kāds futbolists parādīja, kā desmit sekundēs nogāzt trīs pretiniekus.

No slavenajiem futbolistiem centās neatpalikt Dienvidāfrikas futbola čempionāta komandas Orlando "Pirates" spēlētājs Roi Mahamutsa, kurš pretiniekam iesita pa kājstarpi.

Jau gada sākumā ar fantastisku vārtu guvumu izcēlās "Everton" komandas vārtsargs Tims Hovards, Izraēlas čempionātā "neticami" bumbu savos vārtos raidīja viens no futbolistiem, bet Kijevas "Dinamo" un Izraēlas vienības Haifas "Maccabi" pārbaudes spēlē vārtus guva vējš.

Milzu popularitāti izpelnījās kāds līdzjutēja video no Dānijas otrās līgas futbola čempionāta spēles, kurā fantastiskus vārtus pēdējā minūtē guvis vārtsargs.

Savukārt Austrijas čempionāta spēlē Zalcburgas "Red Bull" futbolists Džonatans Sorjano nu ļoti neveiksmīgi izpildīja "pendeli". Tikmēr kuriozs gadījums notika Brazīlijas futbola čempionāta otrajā līgā, kurā kādā spēlē vārtsargs ielaida muļķīgus vārtus.

Somijas čempionātā pēc neveiksmīgas epizodes tiesnesis bija spiests nefiksēt tīru vārtu guvumu, bet ASV sieviešu futbola koledžu čempionātā kādā no zemākajām līgām izcēlās Amherstas vienības spēlētāja, kura divreiz ar bumbu trāpījusi pa seju pretiniecei.

Foto: F64

Futbola kaislības šogad sita augstu vilni – arī tiešā nozīmē.

Asumi futbola spēlēs nav retums, bet šogad ar pamatīgu ķīviņu beidzās arī Latvijas čempionāta spēle starp "Skonto" un Daugavpils "Daugava". Pēc mača komandu spēlētāji arī saņēma sodus, bet vairāki Latvijas futbola pazinēji apliecināja, ka šis bijis pagaidām lielākais incidents futbola laukumā.

Tradicionāla viena no līderēm kautiņu ziņā ir Brazīlija, kur kādā no zemāko līgu mačiem izcēlās masveida kautiņš, pēc kura no laukuma tiesnesis noraidīja 12 spēlētājus.

Tomēr pārsvarā futbolā kaujas fani. Ukrainas galvaspilsētā Kijevā jūlija nogalē notika masveida kautiņš starp futbola klubu Kijevas "Dinamo" un Kijevas "Arsenal" līdzjutējiem, bet Krievijā fanu kautiņi sāk kļūt par ierastu futbola sastāvdaļu, jo praktiski katru nedēļu parādās informācija par fanu nekārtībām.

Tomēr Argentīnā fani savādāk pauda savas emocijas, sametot laukumā kruķus, bet Ukrainā kāds satrakojies futbola fans uzbruka tiesnesim.



Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Hokejā šogad par mata tiesu no traģēdijas izglābās jaunatnes hokeja komanda, bet internetā popularitāti ieguva krievu hokeja vārtsargs, dejojot nu jau slaveno "Gangnam style".

Šī gada sākumā Slovākijā, Namestovo pilsētā, sabruka hokeja halles jumts. Negadījumā neviens nav cietis, jo visi paspējuši atstāt ledus laukumu, bet incidenta laikā hokeja laukumā atradās bijusi slovāku hokeja zvaigzne Rihards Zedniks, kurš vadīja kādas jauniešu komandas nodarbību. Kad laukumā sāka birt jumta konstrukcijas detaļas, visi atstājuši laukumu un paspējuši paslēpties drošā vietā. Pēc dažām sekundēm jumts pilnībā iebrucis.

Nacionālajā hokejā līgā (NHL) vēl pirms lokauta pagājušajā sezonā vienas dienas laikā paspēja izcelties Pitsburgas "Penguins" uzbrucējs Jevgēņijs Malkins un Deniss Seidenbergs no Bostonas "Bruins" komandas. Malkins mačā vārtus pēc komandas biedra uzmetiena guva ar krūtīm, bet Seidenbergs pārspēja vārtsargu ar metienu no centra.

Citā mačā interesantā veidā vārtus pamanījās gūt Ņujorkas "Islanders" spēlētājs Mulsons, pēc kura metiena ripa no aizsargstikla ielidoja vārtos.

Kamēr citi guva vārtus, krievu hokejists Aleksandrs Radulovs ar nūju iedunkāja savu treneri, bet "Rangers" hokejists Maiks Raps iesita slavenajam Ņūdžersijas "Devils" vārtsargam Martinam Brodēram.

Protams, bez kaušanās neiztika mačā ar Čehovas "Vitjazj" dalību. Čehovas hokejisti mačā pret "Ak Bars" pamanījās izvicināt dūres pat trīs reizes. Šoreiz mačs netika pārtraukts un cīņu komandas pabeidza.

"Vitjazj" pēdās centās sekot vadošie Somijas klubi HIFK un "Jokerit", taču šo klubu spēlētājiem somu amatpersonas vaļību neļāva un piesprieda bargākos sodus valsts hokeja vēsturē.

Savukārt Atlantijas junioru hokeja līgas (AJHL) spēlē kāds Ņūdžersijas "Titans" komandas spēlētājs, atzīmējot vārtu guvumu, izlecis cauri laukuma apmales stiklam.

Bet internetā popularitāti ieguva video, kurā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Sanktpēterburgas SKA vārtsargs Iļja Ježovs pilnā ekipējumā ģērbtuvē dejo jauno modes kliedzienu "Gangnam style".


Foto: AFP/Scanpix

Tehniskajos sporta veidos šogad parādījās jauns talants –
"vīnogu lauku kopēja" meistarību
nodemonstrēja rallija pilots Peters Sūlbergs.

Vairākas avārijas šogad notikušas saistībā ar Igauniju. Rallijā "Halls Winter Rally 2012" Igaunijas pilots Kaspars Koitla pieļāva kļūdu pēdējā ātrumposmā, kas viņam liedza iespēju pacīnīties par uzvaru kopvērtējumā.

"Formula Renault 2.0" sacensībās Spānijā smagu avāriju piedzīvoja Igaunijas pilots Hanss Villemi, kurš gan šausminošajā avārijā guva nosacīti vieglus savainojumus.

Traģiskāk oktobrī Igaunijā bija Sāremā rallijā, kur vienā no ātrumposmiem krievu pilots Jevgeņijs Rogovs nenovaldīja savu "Mitsubishi Lancer" un ietriecās pūlī, ievainojot sešus cilvēkus.

Lietuvā gan skatītājiem nedaudz paveicās, kad rallijā "Vilnius 2012" vienā no ātrumposmiem kāds auto pa mata tiesu izvairījās no iebraukšanas skatītājos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!