Foto: AFP/Scanpix

Nupat atklājies, ka visā Eiropā teju par slepenu normu pieņemts zirga gaļu iejaukt dažādos pārtikas produktos un bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem norādīt, ka tas ir liellops. Lai gan šāda krāpšanās nav nekas patīkams, zirga gaļa pati par sevi nav neēdama vai indīga. Atsevišķos vēstures posmos arī Latvijā tā ēsta visai daudz, bet vairākās Centrālāzijas valstīs no rumakiem gatavo pat nacionālos ēdienus.

Zirga gaļa var būt pat ļoti garšīga, ja vien to pareizi sagatavo, norāda portāls "Metro.ca" Lielākoties zirga gaļu var pagatavot gluži tāpat kā jebkuru liellopa gaļu, taču smalkākām receptēm vēlams ievērot arī dažas atšķirības:

  • Zirga gaļa ir daudz maigāka, kā dēļ tai nepieciešams mazāks pagatavošanas laiks (karbonādēm aptuveni līdz 5 minūtēm). Labākai gatavībai to sākotnēji var apcepināt uz karstas liesmas, bet vēlāk cept uz lēnas uguns līdz gaļa ir gatava.
  • Atkarībā no gaumes gaļu var ēst arī līdz galam nepagatavotu jeb pusjēlu, norāda "Metro.ca". Tas gan nav ieteicams attiecībā uz malto gaļu, ko vēlams gatavot aptuveni 70 grādu temperatūrā, uzmanot, lai tā viscaur izsilst vienādi labi.
  • Tās izmantošanai praktiski nepastāv nekādi ierobežojumi - to var pagatavot gan grauzdējot, gan žāvējot, gan sautējot, gan cepot pannā vai uz atklātas liesmas. Trausluma dēļ to visbiežāk tomēr gatavo tieši maltās gaļas veidā.

Tāpat zirga gaļa ir lielisks dzelzs avots, turklāt satur mazu tauku procentu (100 gramos zirga gaļas ir puse no dienas laikā nepieciešamā dzelzs daudzuma), norāda veselīgās pavārmākslas portāls "Iga.net". Tajā ieteikts iepazīties arī ar vienkāršu recepti zirga gaļas pagatavošanai (tiesa, grūtības varētu sagādāt pašas zirga gaļas atrašana):


Foto: AFP/Scanpix

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 500 grami maltas zirga gaļas
  • 1 sagriezts tomāts
  • pāris sasmalcinātas salātu lapas
  • pāris šķipsnas sasmalcinātu pētersīļu
  • 1 smalki sasmalcināta sīpola pusīte
  • 60 ml sadrupināts fetas siers
  • 30 ml sasmalcinātas melnās olīves
  • 60 ml tzatziki jeb sadziki mērce (var nopirkt gatavu vai arī pagatavot no naturāla jogurta, sasmalcinātām ķiploka daiviņām, rīvēta gurķa, olīveļļas, etiķa un piparmētrām)
  • 4 hamburgera maizītes
  • sāls un pipari

Pagatavošana:

Sākumā bļodā sajauc zirga gaļu, fetas sieru un sasmalcināto sīpolu, kā arī pievieno sāli un piparus pēc garšas. No uzjauktās masas izveido četras biezas, bet plakanas kotletes, kuras platumā nepārsniedz hamburgera maizītes. Tās liek cepties uz astoņām līdz desmit minūtēm (aptuveni 4-5 minūtes uz katru pusi).

Kamēr cepas kotletes, var sagatavot hamburgera maizītes - sagriezt tās un apcept uz abām pusēm. Pēcāk katru kotleti liek uz maizītes un pievieno visas pārējās sastāvdaļas, kuras pārklāj ar tzatziki mērci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!