Foto: DELFI

Līdz ar jaunā mācību gada sākumu Latvijā vadošais medijs DELFI startē ar “DELFI Campus” – plašāko eksaktajām zinībām veltīto platformu Latvijā. Tā domāta gan skolēniem, gan vecākiem un skolotājiem, gan jebkuram, kuru valdzina zinātnes pasaule. "Campus" misija ir būt kā klasiskai studentu pilsētiņai, vietai, kur notiek domu apmaiņa starp dažādu nozaru pārstāvjiem, studentiem un skolēniem. Te varēs gan uzzināt par Latvijas biznesa, zinātnes un izglītības sasniegumiem, gan atrast, kurp doties padziļināti nodarboties ar STEM, gan pārbaudīt testā, kādai profesijai esi piemērots, gan arī vērot video ar izglītības iestādēs un uzņēmumos notiekošajiem zinātnes brīnumiem.

No idejas aizmetņa līdz tehnoloģijām, kas izmaina pasauli

Zinātkāre un apkārtējās pasaules izzināšana ir tas, kas ļāvis mūsdienu cilvēkam kļūt par to, kas viņš ir. Ne velti Homo habilis veidotie pirmatnējie rīki uzskatāmi par pagrieziena punktu, kopš kura cilvēki arvien prasmīgāk izmanto apkārtējo vidi, lai uzlabotu dzīvi sev, saviem tuviniekiem un cilvēcei kopumā.

Taču zinātkāre neaprobežojas ar taustāmā izpēti. Līdz ar Aristoteli radās pirmie iedīgļi pasaules izziņai, ar kuras palīdzību nemitīgi tiek meklētas atbildes uz fundamentāliem jautājumiem par to, no kā viss radies. Taču arī atbilžu meklēšana uz šādiem jautājumiem beigu beigās atgriežas pie ikdienas dzīves. Fundamentālas zināšanas noved pie praktiskiem pētījumiem, un tie savukārt noved pie jaunām tehnoloģijām. Tehnoloģisko izrāvienu pamatā vienmēr ir tiekšanās pēc jaunām zināšanām. Kā tvaika dzinējs ievadīja industriālo revolūciju, tā pētījumi elektrodinamikā pavēra ceļu digitālajam laikmetam.

Visu šo procesu no idejas līdz jaunam atklājumam un tā pielietojumam konkrētā tehnoloģijā aptver eksaktās jomas – zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika jeb STEM. “Stem” no angļu valodas tulkojams kā stumbrs, bet frāze “to stem from” apzīmē izcelšanās un rašanās avotu.

Kā “stem cell” ir cilmes šūna, no kuras rodas visi cilvēka audi un orgāni, tā STEM ir cilmes nozares, no kurās gūtajām zināšanām rodas ievērojamākie cilvēces sasniegumi un attīstība.

Latvijas nākotne ar STEM

Atmodas laiks Latvijā solīja jaunu ceļu – gan politikai, gan zinātnei, gan arī sadzīvei un ikdienišķai labklājībai. Taču spārnotās frāzes “kaut pastalās, bet brīvi” ironiju noprotam vien pēc trim desmitgadēm. Ne līdz galam iejutušies starptautiskajā zinātnes pasaulē, esam laiduši vējā iespēju kļūt par inovāciju un jauno tehnoloģiju centru. Latvijas jauniešu nevēlēšanās mācīties par inženieriem, fiziķiem, ķīmiķiem, datorspeciālistiem neapšaubāmi ietekmē to, ka pie mums nav, kas ražo pasaules tirgum noderīgas mantas, un, ja ražojam maz, tad lēni arī kāpjam labklājības rādītājos.

"Viens no nelielajiem solīšiem, ko DELFI kā medijs var darīt, lai šo vēsturisko sānsoli izlabotu, ir daudz un aizraujoši stāstīt par to, kāpēc eksaktās zinātnes ir svarīgas. Tāpēc mēs radījām īpašu STEM nozarēm veltītu platformu – “DELFI Campus”," Ingus Bērziņš, "DELFI" galvenais redaktors.

Jaunās platformas ģenerālsponsors ir Latvijas Dzelzceļs, bet tehnoloģiju rakstu atbalstītājs ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Lai nodrošinātu pēc iespējas plašāku ziņu tēmu apskatu, "DELFI Campus" aicina uzņēmumus atbalstīt zinātnes, matemātikas un inženierzinātņu sadaļas.

“DELFI Campus” ir par to, lai visiem Latvijas iedzīvotājiem, jo īpaši skolēniem, viņu vecākiem un pedagogiem, parādītu – eksaktās zinātnes ir sasodīti aizraujošas! Inženieri, fiziķi un citi STEM nozaru pārstāvji piedzīvo neskaitāmus gandarījuma mirkļus, radot kaut ko jaunu, cilvēcei noderīgu. Eksaktās nozares nodrošina ražošanu, savukārt tā – darbvietas, nodokļu ieņēmumus un to, lai valstī visiem būtu labāk dzīvot. Arī privātā līmenī eksaktās nozares ir vilinošas, jo labs programmētājs vai būvobjekta vadītājs dzīvo cepuri kuldams. Un, visbeidzot, eksaktās nozares ir tas, kas izglābs planētu, uz kuras dzīvojam. Ar jauniem pētījumiem, materiāliem, metodēm un tehnoloģijām mēs arvien tuvojamies brīdim, kad enerģiju iegūsim tā, lai nekaitētu dabai un cilvēki dzīvotu ilgāk un veselīgāk, neiznīcinot Zemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!