Foto: DELFI
Kopš ārkārtas situācijas ieviešanas digitālā vide ir pārpludināta ar bezmaksas kultūras saturu, taču tas nepalīdz nozarei ne dzīvot, ne attīstīties, gluži otrādi – nonivelē radošā darba vērtību. Tāpēc DELFI sadarbībā ar Latvijas mūziķiem uzsāk īpašu sēriju – “digiKoncerti”, aicinot apzināties mākslinieku vērtīgumu un pienesumu sabiedrībai un atbalstīt savus iemīļotos mūziķus.

Pirmais DELFI digiKoncerts notiks 20. maijā pulksten 21.00, un tajā uzstāsies grupa “Carnival Youth”. Aptuveni stundu garajā tiešsaistes koncertā no speciāli pielāgotas studijas ar māksliniekiem sarunāsies DELFI sociālo tīklu satura redaktors Eduards Gorbunovs, kopā ar mūziķiem atbildot arī uz klausītāju jautājumiem.

Kopš ārkārtas situācijas ieviešanas Latvijā 85,6% mūzikas nozares pārstāvju darbība ir apstājusies pilnībā, bet vairāk nekā 50% ir palikuši bez ienākumiem.* Latvijas radošā industrija ir pretimnākoša – mākslinieki ar savu daiļradi bez maksas dalās sociālajos tīklos, tāpēc DELFI aicina sabiedrību spert soli pretī un atcerēties, ka sociālā distancēšanās nav iemesls bez maksas pieprasīt kvalitatīvu kultūru, kurā ieguldītas zināšanas, radošā enerģija un laiks.

“Ļoti laba iniciatīva no DELFI puses, jo mūziķi citādi šauj paši sev kājā. Cilvēkiem izveidojies pieradums, ka par visu citu ir jāmaksā, bet par mūziku ne. Loģiski, ka ir jānosedz tehniskās izmaksas, komunikācija utt., bet mūziķu darbs ir sarunājams tāpat. Šāda tendence jau bija pirms tā visa. Mūziķiem ir jāpalīdz arī pašiem sev un jāsāk prasīt naudu par to, ko viņi dara, jo tā ir viņu profesija un ienākumu avots. Līdz ar to ir tikai loģiski, ka cilvēki pērk biļetes arī uz šādiem tiešsaistes koncertiem," norāda mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis.

"Klausītājiem un faniem ir jāsaprot, ka labākais veids, kā atbalstīt mūziķus, kuri rada tās smukās dziesmas, ir maksāt par viņu darbu. Gan klausīties viņu ierakstus straumēšanas servisos, gan nopirkt ierakstus un citus suvenīrus viņu interneta veikalos, gan – vislabāk – samaksāt par tiešsaistes koncertu. Tāds paldies ir daudz vērtīgāks par “Like” un “Share” sociālajos tīklos," Kaspars Zaviļeiskis.

Uzsverot situācijas nopietnību, pagājušās nedēļas izskaņā līdz šim lielākais skaits Latvijas mūziķu apvienojās kopējā notikumā – dziesmas “Klusums” radīšanā, kuras iedvesmas avots ir valdības atbalsta nesniegšana mūzikas nozarei. Divas minūtes ilgajā klusumā video, kas simbolizē nesaņemto atbildi un palīdzību, virkne Latvijā atzītu mūziķu ar manifestu aicina pievērst uzmanību industrijas neredzamajai daļai, kura veido arī nozīmīgu Latvijas tautsaimniecības daļu, – tās ir koncertvietas, tehniskā nodrošinājuma kompānijas, gaismotāji, skaņotāji, pasākumu producenti un vēl daudzi citi, kuru darbs šobrīd ir apstājies.

Arīdzan AS “Delfi” valdes priekšsēdētājs Konstantīns Kuzikovs pauž viedokli, ka mūziķu atbalstīšana veicinās ātrāku atgriešanos normālā ekonomikas apritē: “Bezmaksas kultūras pasākumi ir ceļš uz nekurieni. Mums jāatbalsta tie, kuri ir apņēmības pilni pēc iespējas ātrāk atgriezties normālā ekonomikas apritē. Ja māksliniekam būs nauda, tad viņš samaksās gan par produktiem, gan pakalpojumiem. Savukārt cilvēki, kuri māksliniekam tos pārdos, pēc tam samaksās par viņa darbu.”

Biļešu iegāde uz DELFI digiKoncertiem un to tiešraides būs pieejamas “Biļešu paradīzes” mājaslapā.

* Saskaņā ar biedrības “Latvijas Mūzikas attīstības biedrības/Latvijas Mūzikas eksports” 2020. gada 3. aprīlī veiktās aptaujas datiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!