Divi korejieši pirmdien pie Japānas vēstniecības Seulā nocirta pirkstus, tādējādi demonstrējot savu nepatiku pret Tokijas vēlmi iegūt savā īpašumā neapdzīvotu salu grupu, ko Dienvidkoreja uzskata par savu īpašumu, ziņo ārvalstu prese.
67 gadus vecais Parks Kjungja un 40 gadus vecais Čo Šeungkju katrs nocirta pa vienam pirkstam protesta akcijas laikā pie Japānas vēstniecības.

Ilgstošās nesaskaņas par Tokto salu Korejā un Takešimas salu Japānā uzliesmojušas laikā, kad Tokija un Seula atzīmē četrdesmito gadadienu kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas.

Apsardzes pārstāvji un policija centās atturēt Parku un Čo no pirkstu nociršanas, taču vīriešiem izdevās atbrīvoties. Pēc tam viņi nekavējoties tika nogādāti slimnīcā, informē Reuters.

Protesta akcijā piedalījās kopā 16 cilvēku, kuri dedzināja Japānas karogus un izkliedza saukļus, kuros Japāna tika dēvēta par Korejas koloniālo pārvaldītāju. Japāna kontrolēja Korejas pussalu laika posmā no 1910. līdz 1945.gadam.

“Japānai ir jāpārtrauc savi mēģinājumi iekarot Tokto salu,” teica Hongs Jungšiks, kurš vada anti-Japānas organizāciju.

Pirmdien Tokijā ieradās Japānas vēstnieks Tošijuki Takano, kurš gatavojas pārspriest negaidītās nesaskaņas abu valstu starpā.

Strīdu iemesls meklējams pirms 60 gadiem Otrā Pasaules kara beigās, kad sakautā Japāna atkāpās no Korejas pussalas. Salās ir izvietots Dienvidkorejas garnizons, un starp tām ir izvietotas bagātīgas zvejniecības vietas.

Dienvidkorejas amatpersonas brīdina, ka šīs teritoriālās nesaskaņas varētu kaitēt valstu savstarpējām attiecībām.

“Neviena pasaules valsts nepaliek mierā, ja runa ir par tās teritoriju,” teica vadošās partijas pārstāvis Kims Vonvungs.

Nesaskaņas par klinšainajām salām Japāņu jūrā, ko Dienvidkoreja sauc par Austrumu jūru, uzliesmoja februāri pēc Tokijas paziņojuma, ka salas “vēsturiski un juridiski” ir Japānas sastāvdaļa.

Salas atrodas abpus Japānas un Dienvidkorejas teritoriju sadalošajai līnijai aptuveni 220 kilometru attālumā no Korejas austrumu daļas ostas Samčokas un aptuveni tādā pašā attālumā no Macue Japānas rietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!