Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja kopīgi pretosies Japānas teritoriālajām pretenzijām uz strīdīgajām Tokto salām, piektdien pavēstīja Ziemeļkorejas vēstnieks Maskavā Paks Uičuns.
"Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja apvienos pūliņus, lai pretotos bezatbildīgajai vēstures viltošanai un teritoriālajām pretenzijām uz Korejas salu," paziņoja Paks.

Japāna izteikusi prasības pēc salām, kuras Dienvidkorejā tiek sauktas par Tokto, bet Japānā - Takešimu. Tās atrodas Dienvidkorejas jurisdikcijā Japāņu jūrā.

Strīds ir vēl viens pierādījums "militārisma atdzimšanai" Japānā, kas draud destabilizēt reģionu, sacīja Phenjanas vēstnieks, minot arī Japānas pretenzijas uz Krievijas un Ķīnas teritorijām.

Attiecības starp Japānu un Dienvidkoreju pasliktinājās pēc tam, kad Japānas rietumu prefektūra Šimane nolēma 22.februāri atzīmēt kā "Takešimas dienu", lai pastiprinātu Japānas prasības pēc salām.

Šimanes prefektūra norādīja, ka 1905.gada 22.februārī tika izdots paziņojums, ka salas ir tās teritorijas daļa.

Tomēr pēc Otrā pasaules kara Dienvidkoreja izvirzīja savas pretenzijas uz salām un kopš 1954.gada tajās tur mazu policijas priekšposteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!