Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis no Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra amata atbrīvojis Oleksiju Daņilovu un šajā amatā iecēlis Oleksandru Litvinenko.

No 2021. gada līdz šai dienai Litvinenko bija Ukrainas Ārējā izlūkdienesta vadītājs. Laikā no 2014. līdz 2019. gadam viņš bija Nacionālās drošības un aizsardzības padomes vadītāja vietnieks.

Padome koordinē citas varas struktūras, gatavo prezidenta rīkojumu projektus nacionālās drošības jautājumos.

Padome arī pieņem lēmumus par ārkārtas vai kara stāvokļa ieviešanu.

Zelenska rīkojumā nekas nav teikts par Daņilova atcelšanas iemesliem. Iepriekš par gaidāmo atcelšanu nekas netika ziņots.

Britu žurnāls "The Economist" janvārī rakstīja, ka Daņilova vietā var tikt iecelts toreizējais Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

Tomēr pēc atbrīvošanas no virspavēlnieka amata viņš tika iecelts par Ukrainas vēstnieku Lielbritānijā.

Daņilovs 90. gados bija Luhanskas mērs. 2004. gada prezidenta vēlēšanās viņš vadīja Viktora Juščenko Luhanskas štābu, bet vēlāk kļuva par Luhanskas apgabala gubernatoru.

Divus gadus viņš bija Ukrainas parlamenta deputāts, likumdevēju sapulcē pārstāvot Jūlijas Timošenko bloku.

Laikā, kad Daņilovs atradās padomes sekretāra amatā, padome valstī aizliedza vairāku Krievijas mediju darbību, kā arī nobloķēja prokrievisku Ukrainas telekanālu darbu.

Tika noteiktas sankcijas vairākiem Ukrainas pilsoņiem un organizācijām, kas tika turēti aizdomās par darbošanos Maskavas labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!