Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka, viņaprāt, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pieļauj kļūdu savā rīcībā Gazas joslā, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Manuprāt, tas, ko viņš dara, ir kļūda. Es nepiekrītu viņa pieejai," intervijā izteicies ASV līderis.

Baidens apgalvoja, ka Gazā būtu jābūt "pilnīgai pieejai visai pārtikai un medikamentiem" nākamās sešas līdz astoņas nedēļas: "Tas, ko es prasu ir, lai izraēlieši pasludina pamieru. Lai viņi sniedz pilnīgu pieeju nākamo sešu līdz astoņu nedēļu laikā valstī ieplūst pārtikai un medikamentiem."

Prezidents pagājušajā nedēļā brīdināja, ka ASV atbalsts karam esot atkarīgs no tā, vai Izraēla atļaus Gazas joslā ieplūst vairāk pārtikai un medikamentiem. Pati Izraēla gan vairākkārt ir noliegusi, ka tā būtu traucējusi palīdzības ievešanai vai izplatīšanai Gazā, vainojot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) aģentūras nespējā pieejamo palīdzību teritorijā nogādāt cilvēkiem, kuriem tā ir nepieciešama.

Stundu garā intervija norisinājusies aizvadītajā trešdienā vien pāris dienas pēc tam, kad Izraēlas armijas triecienos Gazā bojā gāja septiņi palīdzības misijas darbinieki. Baidens komentējis, ka Izraēlas dronu triecieni palīdzības konvojam esot bijuši "šokējoši".

Baidens kopš kara sākuma ir pakāpeniski saskāries ar aizvien pieaugošu spiedienu par ASV atbalstu Izraēlai. Pretkara aktīvisti ir organizējuši mēnešiem ilgus protestus, kuros amerikāņi pieprasīja pastāvīgu pamieru Gazā un ierobežojumus ASV militārajai palīdzībai Izraēlai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!