Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien paziņoja, ka viņa valsts būs tā, kas izlems, vai un kā reaģēt uz Irānas vērienīgo gaisa uzbrukumu, noraidot sabiedroto aicinājumus izvairīties no tālākas eskalācijas, raksta "Associated Press" (AP).

Izraēla ir apņēmusies reaģēt uz Irānas bezprecedenta uzbrukumu, nepasakot, kad un kā tas varētu notikt. Netanjahu vadītās valsts sabiedrotie kopš uzbrukuma ir mudinājuši Izraēlu atturēties no jebkādas atbildes reakcijas, kas varētu vēl vairāk saasināt spriedzi reģionā. Šos aicinājumus trešdien atkārtoja arī Lielbritānijas un Vācijas ārlietu ministri.

Irānas prezidents brīdināja, ka pat "visniecīgākais" iebrukums tās teritorijā nesīs "masīvu un skarbu" atbildi. Tikmēr trešdien izcēlās sadursmes starp Izraēlu un Teherānas atbalstīto Libānas kaujinieku grupējumu "Hezbollah", kas uz Izraēlas ziemeļiem raidīja raķešu un bezpilota lidaparātu zalvi. Uzbrukumā tika ievainoti vismaz 14 Izraēlas karavīri.

Netanjahu sacīja, ka Izraēla pati izlems, kā reaģēt uz Irānas uzbrukumiem, neraugoties uz "visādiem ieteikumiem un padomiem", kas nāk no Izraēlas sabiedrotajiem. Starp valstīm, kuras mudinājušas Izraēlu izvairīties no eskalācijas, ir ASV, Apvienotā Karaliste un Francija – šīs nācijas palīdzēja Izraēlai atvairīt Irānas dronu un raķešu uzbrukumu aizvadītajā nedēļas nogalē.

"Es gribu pateikt skaidri: mēs paši pieņemsim savus lēmumus. Izraēlas valsts darīs visu nepieciešamo, lai sevi aizstāvētu," sacīja Netanjahu.

Neskatoties uz skarbo retoriku, maz ticams, ka Izraēla tiešā veidā vērsīsies pret Irānu bez Vašingtonas atbalsta, atzīmē medijs. Taču Izraēla varētu izmantot citus paņēmienus, piemēram, vērsties pret Irānas augstākajiem komandieriem vai Irānas atbalstītajām grupām citās valstīs. Tāpat nav izslēdzama kiberuzbrukumu izmantošana. Šobrīd nav skaidrs, kā Irāna reaģētu uz netiešāku konfrontāciju, ņemot vērā paaugstināto spriedzi reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!