Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Kongresa apakšnams – Pārstāvju palāta – šovakar nobalsoja par likumprojektu, kas paredz 61 miljarda ASV dolāru palīdzības piešķiršanu Ukrainai, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Tas iezīmē izšķirošu brīdi Ukrainai, kam ārkārtīgi nepieciešama militārā palīdzībam, cīnoties pret Krievijas iebrukumu. Paredzēts, ka tuvākajās dienās šo palīdzības pakotni apstiprinās Senāts, bet pēc tam likumu parakstīs ASV prezidents Džo Baidens.

Aģentūra LETA vēsta, ka likumprojekts, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai, apvienots kopējā pakotnē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai. No kopējās summas – 95 miljardiem dolāru –, ko paredz šī pakotne, Ukrainai paredzēts atvēlēt 61 miljardu.

Iepriekš publicētais likumprojekts paredz, ka no nepilna 61 miljarda dolāru apmēram 23 miljardi tiks novirzīti ASV bruņojuma arsenālu papildināšanai, apmēram 14 miljardi dolāru paredzēti bruņojuma iepirkšanai Kijivai, bet 11 miljardus dolāru paredzēts novirzīt ASV militārajām operācijām reģionā.

Neparastajā četru likumprojektu paketē ir iekļauti arī līdzekļi Izraēlai, drošības palīdzība Taivānai un sabiedrotajiem Indijas un Klusā okeāna reģionā, kā arī pasākumi, kas ietver sankcijas, draudus aizliegt Ķīnai piederošo sociālo mediju lietotni "TikTok" un iespējamu konfiscēto Krievijas aktīvu nodošanu Ukrainai, vēsta LETA.

Pēc Pārstāvju palātas apstiprinājuma likumprojektiem, tie tiks nosūtīti Senātam kā vienota pakotne.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sociālajos tīklos apsveica ASV Pārstāvju palātas lēmumu, rakstot, ka "svarīgais ASV palīdzības likumprojekts, ko šodien pieņēma Pārstāvju palāta, neļaus karam paplašināties, izglābs tūkstošiem un tūkstošiem dzīvību un palīdzēs abām mūsu valstīm kļūt stiprākām". Zelenskis pauda pateicību ASV.

Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs platformā "X" rakstīja, ka atzinīgi vērtē "to, ka ASV Pārstāvju palāta ir apstiprinājusi nozīmīgu jaunu palīdzības paketi Ukrainai. Ukraina izmanto NATO sabiedroto sniegtos ieročus, lai iznīcinātu Krievijas kaujas spējas. Tas padara mūs visus drošākus Eiropā un Ziemeļamerikā".

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs uzteica, ka tā ir "lieliska diena brīvajai pasaulei, lieliska diena Ukrainai. Es atzinīgi vērtēju ASV Pārstāvju palātas lēmumu par nozīmīgu jaunu palīdzības paketi Ukrainai. Šis balsojums veicina drošību Eiropā un eiroatlantiskajā telpā. Paldies".

Līdzīgu atzinību pauda arī citi Rietumvalstu līderi, bet Kremlis paziņoja, ka tāda ASV palīdzība "nogalinās vēl vairāk ukraiņu".

Atzinīgus vārdus šim lēmumam veltījuši arī Latvijas politiķi.

Kā laikrakstam "The Washington Post" atklājušas anonīmas ASV amatpersonas, Ukraina saņems pirmo ieroču partiju no ASV "mazāk nekā pēc nedēļas", kad ASV Kongress būs pieņēmis jaunu palīdzības programmu KijIvai un Baidens to parakstīs.

Nākamnedēļ šo dokumentu izskatīs Senāts, kur sola nekavēt tā pieņemšanu. Ja arī Senāts to apstiprinās, atliks tikai saņemt Baidena, kurš arī atbalstījis šo dokumentu, parakstu.

Iepriekš Pentagona avoti masu medijiem pavēstīja, ka ASV militārie spēki jau iepriekš sākuši komplektēt jaunu ieroču partiju Ukrainai, lai to šai valstij nosūtītu, tiklīdz tam piekritīs Kongress.

Pēc likuma par palīdzību Ukrainai pieņemšanas "paies mazāk nekā nedēļa, līdz daļa ieroču nonāks kaujas laukā," izdevumam apliecināja viens no sarunu biedriem.

Kas tieši tiks iekļauts pirmajā ieroču partijā un kādā daudzumā, pagaidām vēl nav zināms. "The Washington Post" pieļauj, ka tur noteikti būs 155 milimetru munīcija artilērijai un "vidēja darbības rādiusa" raķetes. Ukraina, visticamāk, saņems arī papildu pretgaisa aizsardzības aprīkojumu, jo īpaši pretgaisa raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!