Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV policija trešdien Dienvidkalifornijas Universitātē aizturējusi 93 studentus, kuri protestēja pret karu Gazas joslā.

Viņi tika aizturēti par ieiešanu teritorijā bez atļaujas. Ziņu par ievainotajiem nav. Policija turpinās patrulēt Dienvidkalifornijas Universitātē līdz rītam, lai gan universitāte ap pusnakti ziņoja, ka protesti ir beigušies.

Policija Dienvidkalifornijas Universitātē bija brīdinājusi protestētājus, ka viņiem jāizklīst, pretējā gadījumā viņi tiks aizturēti.

Administrācija ir slēgusi Universitātes pilsētiņas teritoriju līdz turpmākajiem paziņojumiem. "Studenti, mācībspēki, personāls un cilvēki, kuriem ir darīšanas universitātes pilsētiņā, var ieiet, uzrādot atbilstošu personu apliecinošu dokumentu," norādīja universitāte.

ASV vairākās elitārās universitātēs vēršas plašumā protesti pret karu Gazas joslā, un policija arī iepriekšējās dienās aizturējusi vairākus desmitus studentu.

Protesti sākās Kolumbijas Universitāte Ņujorkā, kur pagājušajā nedēļā tika aizturēti vairāki desmiti protestētāju. Skolas administrācija izsauca policiju, lai ierobežotu protestus, kurus vairāki ebreju studenti raksturoja kā antisemītiskus un draudīgus.

Izraēla sāka karu pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā pēc tam, kad 7. oktobrī teroristi sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot 1200 cilvēku, bet 250 sagrābjot kā ķīlniekus.

Haotiska situācija trešdien izraisījās Teksasas Universitātē Ostinā, kur simtiem policistu, tai skaitā policisti zirgos un stekiem rokās, ielauzās protestētāju pūlī un aizturēja 34 cilvēkus. Vairāki cilvēki guva ievainojumus.

Viens no studentiem ziņu aģentūrai AP nodēvēja policijas klātbūtni un izturēšanas par "pārspīlētu reakciju", piebilstot, ka protesti "būtu palikuši miermīlīgi", ja policisti nebūtu demonstrējuši spēku. Viņš prognozēja, ka aizturēšanas tikai pamudinās studentus uz jauniem protestiem.

Policija trešdien vairākas stundas centās savaldīt protestētāju pūli Teksasas Universitātē Ostinā, bet, kad likumsargi devās prom, aptuveni 300 demonstrantu atgriezās. Universitātes vadība solījusi garantēt skolas noteikumu ievērošanu un nepieļaut universitātes okupēšanu.

Kalifornijas Valsts Politehniskās universitātes studenti Humboltā jau vairākas dienas ir iebarikādējušies ēkā, un skola nedēļas nogalē slēdza universitātes pilsētiņu un pārgāja uz attālinātām nodarbībām.

Hārvarda Universitāte šonedēļ centās apsteigt protestus, ierobežojot piekļuvi skolas pagalmam un pieprasot atļauju telšu un galdu uzstādīšanai. Taču tas neapturēja protestētājus no 14 telšu uzsliešanas trešdien.

Studenti pieprasa, lai skolas pārtrauktu finansiālās saites ar Izraēlu un uzņēmumiem, kas atbalsta karu Gazas joslā. Tikmēr vairāki ebreju studenti brīdinājuši, ka protestētāji demonstrē atklātu antisemītismu, tādēļ viņiem bail apmeklēt universitāšu pilsētiņas.

Ņujorkas Universitātē šonedēļ policija aizturēja 133 protestētājus, bet pirmdien Jeila Universitātē tika aizturēti vairāk nekā 40 protestētāji. Demonstrācijas un protestētāju aizturēšanas notikušas arī citās ASV universitātēs.

Francijas policija izjauc studentu demonstrāciju palestīniešu atbalstam

Francijas policija trešdien izjaukusi studentu demonstrāciju palestīniešu atbalstam, ceturtdien ziņo amatpersonas.

Policija iejaucās, kad aptuveni 60 studenti trešdienas vakarā sapulcējās uz demonstrāciju Parīzes Politikas zinātnes institūtā ("Sciences Po").

"Pēc pārrunām ar vadību lielākā daļa no viņiem piekrita doties prom," paziņoja universitātes pārstāvji, piebilstot, ka protesta akcija pastiprinājusi spriedzi universitātē.

Taču neliela studentu grupa atteicās doties prom un tika nolemts, ka policija izklīdinās protestētājus, norādīja universitātes pārstāvji. Skola pauda nožēlu, ka mēģinājumi panākt, lai studenti miermīlīgi pamestu telpas, nav vainagojušies panākumiem.

Protestētāji pieprasīja, lai Parīzes Politikas zinātnes institūts "pārtrauc saites ar universitātēm un uzņēmumiem, kas ir līdzvainīgi Gazas genocīdā", un "izbeidz palestīniešus atbalstošu viedokļu apspiešanu universitātes pilsētiņā".

Izraēla sāka karu pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā pēc tam, kad 7.oktobrī teroristi sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot 1200 cilvēku, bet 250 sagrābjot kā ķīlniekus.

Arī ASV vairākās elitārās universitātēs vēršas plašumā protesti pret karu Gazas joslā, un policija ir aizturējusi vairākus desmitus studentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!