Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saskaņā ar Lielbritānijas izlūkdienestu aplēsēm kopš atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā Krievijas karaspēka kritušo un ievainoto skaits sasniedzis aptuveni 450 000, bet zaudētās bruņutehnikas vienību skaits pārsniedzis 10 000.

Žurnāls "UK Defence Journal" vēsta, ka bruņoto spēku valsts ministrs Leo Dočertijs, atbildot uz opozīcijā esošo leiboristu jautājumu par krievu zaudējumiem, informējis, ka kritušo un ievainoto skaits regulārā karaspēka vienībās sasniedzis aptuveni 450 000 cilvēku, bet vairāki desmiti tūkstoši krievu karavīru dezertējuši.

Viņš piebildis, ka zaudējumu lielums krievu algotņu bandās nav zināms.

Ministrs informējis, ka saskaņā ar britu rīcībā esošo informāciju Ukrainas armija iznīcinājusi vairāk nekā 10 000 krievu bruņutehnikas vienību, tajā skaitā apmēram 3000 smago tanku. Notriektas vismaz 109 lidmašīnas, 136 helikopteri un 346 bezpilota lidaparāti. Nogremdēti 23 dažādu tipu kuģi un iznīcinātas vairāk nekā 1500 artilērijas iekārtas.

Vai Šolcs apdomāsies?

Pēc ASV tālas darbības raķešu piegādes Ukrainai Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis paudis cerību, ka arī Vācijas kanclers Olafs Šolcs mainīs savas domas un piekritīs Kijivai nodot vācu ražotās spārnotās raķetes "Taurus". "Ceru, ka kanclers jūtas pēdējo dienu notikumu iedrošināts," intervijā tabloīdam "Bild am Sonntag" un citiem mediju uzņēmuma "Axel Springer" izdevumiem izteicies Sikorskis.

Ministrs norādījis, ka ASV raķešu ATACMS piegāde Ukrainai ir reakcija uz karadarbības eskalāciju no Krievijas puses, uz kuru jāreaģē arī Vācijai. Pirms pāris dienām kļuva zināms, ka Ukraina saņēmusi ATACMS raķetes, taču Pentagons nav sniedzis informāciju par konkrētām raķešu modifikācijām un nav atklājis, vai tajā skaitā ir arī raķetes, kuru darbības rādiuss sasniedz 300 kilometrus.

Tomēr mediji vēsta, ka ASV piegādājuši tālākās darbība rādiusa modeļus. Šolcs līdz šim kategoriski noraidījis raķešu "Taurus" piegādi Ukrainai, apgalvojot, ka tas varot ieraut Vāciju karā ar Krieviju.

"Krievi jau iznīcinājuši 70% no Ukrainas elektroenerģijas ģenerēšanas kapacitātes," uzsvēris Sikorskis, piebilstot, ka tas patiesībā ir kara noziegums.

Viņš norādījis, ka prātīgāk būtu vispirms nepieļaut Ukrainas iznīcināšanu, lai pēc tam vajadzētu mazāk pūliņu Ukrainas atjaunošanas atjaunošanai pēc kara, kam veltīta Berlīnes rīkotā konference.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!