Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks intervijā populārākajam Izraēlas laikrakstam "Yediot Ahronot daily", izteicies, ka apstākļi kādos izpildīts nāvessods bijušajām Irākas diktatoram Sadamam Huseinam, padarījuši viņu par mocekli.
Mubaraks norādījis, ka pēc nāvessoda izpildes izplatītie neoficiālie uzņēmumi bijuši pretīgi un barbariski.

Ēģiptes prezidents skaidrojis, ka sūtījis ziņu ASV prezidentam Džordžam Bušam, aicinot nepieļaut, gāztā Irākas līdera, nāves soda izpildi musulmaņu hadža svētceļojuma izskaņā.

Savukārt ASV amatpersonas, ieskaitot Bušu ir distancējušās no veida kā tika izpildīts Huseina nāves sods, taču uzstāja, lai sods tiktu izpildīts, norāda BBC.

Ēģiptes prezidents intervijā laikrakstam teicis, ka nāves sodi tiek izpildīti visā pasaulē, taču tas, kas noticis Bagdādē musulmaņu svētā rituāla pēdējā dienā bijis neiedomājami un viņš neesot spējis tam noticēt.

"Kāpēc viņiem bija jāsteidzas? Kāpēc viņu pakāra laikā, kad cilvēki skaita lūgšanas?," jautājis Ēģiptes prezidents.

Mubaraks skaidrojis, ka nevēlas diskutēt par to vai Huseins bija pelnījis nāves sodu, un vai tiesa, kas lēma par Huseina likteni okupācijas apstākļos ir bijusi taisnīga, taču veids kā izpildīts nāvessods un attēli, kas izplatīti pēc tā esot pretīgi.

Irākas un Ēģiptes attiecības bija draudzīgas līdz 1990.gadam, kad Irāka iebruka Kuveitā. Ēģipte piedalījās starptautiskajos spēkos, kas piedalījās Irākas armijas padzīšanā no Kuveitas.

Pirms ASV iebrukuma Irākā 2003.gadā Mubaraks bija viens no tiem, kas mēģināja atrunāt Bušu no idejas par invāziju Irākā.

Ēģipte ir Tuvo austrumu reģionālais ASV sabiedrotais un viena no divām arābu valstīm, kas parakstījušas miera līgumu ar Izraēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!