Eiropas kosmosa zonde "Rosetta", ar kuru paredzēts pētīt komētu, pagājušajā naktī palidojusi garām Marsam, atsūtot "brīnišķīgus jaunus attēlus", svētdien paziņoja Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA).
"Rosetta" palidojusi garām Sarkanajai planētai tikai 250 kilometru attālumā un izmantoja planētas gravitāciju, lai precizētu savu kursu.

Vienu miljardu eiro vērtā zonde tika palaista 2004.gadā desmit gadu ilgā misijā, kurā tai jāveic aptuveni septiņi miljardi kilometru. Tā palidoja garām Marsam no plkst.3 līdz plkst.3.40 un uzņēma virkni planētas attēlu, paziņoja ESA.

"Marsa ziemeļpolā redzami mākoņi. Redzams arī mākonis lielā augstumā," paziņoja ESA.

Lidojot garām Marsam, zonde "mainīja virzienu un aizlidoja no Sarkanās planētas pa jaunu ceļu, kas to aizvedīs aiz Jupitera orbītas," pavēstīja aģentūra.

ESA projektu vadītājs Manfreds Varhauts sacīja, ka palidošana garām Marsam bija smalkākā misijas daļa.

Tagad tā dodas Zemes virzienā, kurai tā palidos garām novembrī. "Ceļojums prasa vēl divas palidošanas garām Zemei - šī gada novembrī un 2009.gada novembrī," pavēstīja ESA.

Parasti lidojums garām planētām tiek izmantots lidaparātu ātruma palielināšanai, taču šoreiz veiktā operācija bija domāta zondes bremzēšanai.

"Rosetta" lido uz "tikšanos" ar Čurjumova-Gerasimenko komētu 2014.gadā un ar to ir paredzēts atklāt Saules sistēmas izcelsmes noslēpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!