Pakistānas ziemeļos piecas dienas ilgās sadursmēs starp valdībai lojālajiem cilšu kaujiniekiem un starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" kaujiniekiem no ārvalstīm dzīvības zaudējuši vismaz 150 cilvēki, piektdien pavēstīja augsta ranga valdības amatpersona.
Nogalināto vidū ir 130 galvenokārt uzbeku un čečenu kaujinieki un 20 - 30 vietējie kaujinieki, Pešavarā sarunā ar žurnālistiem sacīja Ziemeļrietumu pierobežas provinces gubernators Ali Muhamada Džanaurakzai.

Cilšu kaujinieki netālu no Vanas pilsētas sagūstīja vairāk nekā 60 ārvalstu kaujiniekus.

Vana ir Dienvidvaziristānas cilšu teritorijas administratīvais centrs, un tā atrodas netālu no Afganistānas robežas.

Sadursmes joprojām notiek, taču cilšu līderi cenšas panākt pamieru, citējot gubernatora sacīto, informēja ziņu kanāls "Geo".

Pēc sākotnējām ziņām, spriedzi starp valdībai lojālajiem puštunu cilšu locekļiem un kaujiniekiem, kas uz šo reģionu aizbēga pēc ASV iebrukuma Afganistānā 2001.gadā, izraisīja kāda arābu kaujinieka nogalināšana pagājušo svētdien.

Liecinieki pavēstīja, ka attiecīgajā teritorijā helikopteru uguns aizsegā apšaudes sarīkojuši arī Pakistānas armijas karavīri.

Savukārt Pakistānas armijas amatpersonas noliedz karavīru iejaukšanos.

Vaziristānu saskaņā ar pagājušajā gadā noslēgtajiem pretrunīgi vērtētajiem miera līgumiem ar valdību pārvalda vietējās ciltis.

Kā iepriekš paziņojušas Pakistānas amatpersonas, sadursmes liecina, ka ciltis tagad atbalsta prezidenta Perveza Mušarafa centienus padzīt no reģiona ārvalstu kaujiniekus.

Kaujas sākās pirmdien, kad bijušais talibu komandieris mulla Nazirs, kurš, pēc valdības teiktā, ir pārgājis tās pusē, pavēlēja atbruņoties uzbeku kaujinieka Tahira Juldaševa sekotājiem.

Pēc amatpersonu teiktā, Juldaševs, kurš vada grupējumu "Uzbekistānas islāma kustība", agrāk bijis tuvs Osamas bin Ladena līdzgaitnieks. Viņam aizmuguriski piespriests nāvessods par sprādzienu rīkošanu Uzbekistānas galvaspilsētā Taškentā.

Juldaševs un viņa vīri bija starp tiem tūkstošiem kaujinieku, kuri pēc ASV vadītā iebrukuma Afganistānā 2001.gada nogalē mēģināja rast patvērumu Pakistānā cilšu apdzīvotajā joslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!