Pentagona amatpersonas noraidījušas Krievijas ģenerāļa apgalvojumus, ka Krievijas stratēģiskie bumbvedēji pārlidojuši ASV militāro bāzi Guamas salā Klusajā okeānā un pat "sasmaidījušies" ar amerikāņu pilotiem, kuriem bija uzdots sekot krievu lidmašīnām.
Krievijas tālā rādiusa aviācijas komandieris ģenerālmajors Pāvels Androsovs ceturtdien paziņoja, ka Krievijas stratēģiskie bumbvedēji atsākuši aukstā kara laikā ierastos lidojumus, pietuvojoties NATO un ASV gaisa spēku patrulētajiem reģioniem

"Tā vienmēr bijusi mūsu tālā rādiusa aviācijas tradīcija - ielidot tālu okeānā, lai satiktu un vizuāli sveiktu [ASV] aviācijas bāzes kuģus," preses konferences laikā teica Androsovs. "Vakar mēs atdzīvinājām šo tradīciju, un divi no mūsu jaunajiem pilotiem apmeklēja Guamas bāzes apkārtni. Domāju, rezultāts bija labs. Mēs satikām mūsu kolēģus - iznīcinātāju pilotus no [ASV] aviācijas bāzes kuģiem. Mēs sasmaidījāmies un atgriezāmies mājās."

"ASV spēki 8.augusta pusdienas laikā pamanīja divus Krievijas lidaparātus "TU-95 Bear", kas lidoja dienvidu virzienā uz Guamas pusi," paziņoja Pentagona preses pārstāvis kapteiņleitnants Čito Peplers. "ASV spēki bija gatavi viņus pārtvert, taču tie nepietuvojās pietiekami tuvu kādam karaflotes kuģim vai Guamai, lai tiktu dota pavēle tos pārķert".

Krievijas bumbvedēji tuvojušies laikā, kad ASV spēki veic plaša mēroga militāros manevrus ūdeņos pie Guamas, kuros piedalās trīs aviācijas bāzes kuģu kaujas grupas.

Ikgadējos manevros "Vigilant Shield" piedalās aptuveni 30 karaflotes kuģi un 20 000 amerikāņu karavīru.

ASV aviācijas patruļa pārlidojusi teritoriju, lai aizsargātu kuģus, taču Krievijas lidmašīnas nav ielidojušas 160 kilometru zonā ap kādu kuģi vai 480 kilometru zonā ap Guamu, kas būtu licis dot pavēli tos pārtvert.

"Tas nebija nekas," sacīja viena Pentagona amatpersona. "Tur bija četri tālas darbības rādiusa bumbvedēji. Divi atdalījās, taču nelika izraisīt trauksmi mūsu gaisa telpā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!