Lietuvas ģenerālprokurors Aļģimants Valantins sācis izmeklēšanu pret holokausta vēsturnieku Ichāku Aradu, kuru nacionālisti apsūdz par līdzdalību padomju karaspēka izvērstajā lietuviešu iznīcināšanā Otrā pasaules kara laikā, raksta Izraēlas avīze "Haaretz".
Kā teikts laikraksta publikācijā, izmeklēšana sākta pēc tam, kad Arads ASV Tieslietu ministrijas speciālās izmeklēšanas dienestam liecināja pret diviem bijušajiem Lietuvas gestapo locekļiem. Vēlāk Aleksandrs Lileiķis un Aļģimants Dailide tika deportēti no ASV, kas izraisīja dažu Lietuvas politiķu neapmierinātību.

Ichāks Arads saņēma ielūgumu ierasties Viļņā, lai piedalītos starptautiskajā komisijā, kas izvērtē nacistu un padomju režīmu noziegumus Lietuvā. Taču Lietuvā Aradu var izsaukt uz nopratināšanu saistībā ar aizdomām par līdzdalību padomju karaspēka izvērstajā lietuviešu iznīcināšanā.

1941.gadā, kad Lietuvu ieņēma vācu karaspēks, Arads, kuram tikko bija palikuši 15 gadi, aizbēga no mājām un pievienojās padomju partizānu vienībai. Šo vienību nacionālisti apsūdzēja tīrīšanās un lietuviešu iznīcināšanā pēc NKVD pavēles.

Lietuvā dzimušais Ichāks Arads no 1972. līdz 1993.gadam vadīja Izraēlas "Yad Vashem" muzeju arhīvu, kurā savākta informācija par nacisma upuriem ebrejiem no 1933. līdz 1945.gadam. Viņš arī lasīja lekcijas par ebreju vēsturi un specializējās holokausta jautājumos. Arads guva ievērību pasaulē kā speciālists par Lietuvas ebrejiem holokausta laikā. No 220 000 Lietuvas ebreju pārdzīvot holokaustu izdevās tikai dažiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!