Mekā bāzētā Pasaules musulmaņu līga (MWL) aicinājusi Zviedriju sodīt karikatūristu, kurš atļāvies savā zīmējumā pravieti Muhamedu attēlot kā suni, svētdien vēsta angļu valodā iznākošais Saūda Arābijas laikraksts "Arab News".
MWL sestdien aicinājusi sodīt arī laikrakstu "Nerikes Allehanda", kurš publicēja karikatūru, raksta "Arab News".

Avīze atsaucas uz MWL ģenerālsekretāra Abdullas at Turki teikto, ka šādas karikatūras "kaitē dažādu reliģisko kopienu un kultūru attiecībām".

Karikatūra ir izraisījusi musulmaņu dusmas, kuri pieprasa avīzes atvainošanos, un mudina Zviedriju aizliegt tās atkārtotu publicēšanu.

At Turki aicināja musulmaņus izrādīt savaldību, sākt dialogu ar citām kultūrām un ieņemt pozitīvu nostāju, lai iekarotu islāmam nepiederošo sirdis.

Arī musulmaņu valstis vienojošā Islāma konferences organizācija (OIC) nosodījusi karikatūru un aicinājusi Zviedriju sodīt laikrakstu. Tā gan arī aicinājusi musulmaņus būt mierīgiem.

Karikatūra, kuras autors ir Larss Vilks un kurā Muhameda galva pievienota suņa ķermenim, augustā tika publicēta vairākos laikrakstos, tai skaitā arī nacionālā līmeņa izdevumā "Dagens Nyheter".

Zviedrijas mēdijos tā izsaukusi dzīvu diskusiju par preses brīvību, bet musulmaņi Erebrū pilsētā, kur atrodas laikraksta "Nerikes Allehanda" redakcija, sarīkoja divas protesta demonstrācijas.

Savukārt Ēģipte, Irāna un Pakistāna iesniegusi oficiālus protestus Zviedrijas valdībai. Karikatūras publicēšanu nosodījuši arī Afganistānas un Jordānijas reliģiskie līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!