Pakistānā svētdien atgriezies bijušais valsts premjerministrs Navazs Šarifs, ko pirms astoņiem gadiem valsts apvērsumā gāza tagadējais prezidents Pervezs Mušarafs.
Izkāpjot no lidmašīnas Lahoras lidostā, Šarifs paziņoja, ka "nav ieradies, lai atriebtos", bet vienlaikus uzsvēra, ka grib atbrīvot Pakistānu no diktatūras. "Mēs gatavojamies pilnā apmērā iesaistīties politikā. Mēs vēlamies tikai demokrātiju un neko vairāk," viņš pa tālruni sacīja intervijā raidsabiedrībai BBC.

"Es gribu nostiprināt likuma varu un ceru, ka tauta mani atbalstīs," bijušais premjers norādīja, uzrunājot tūkstošiem atbalstītāju, kas viņu sagaidīja lidostā.

Aptuveni 7000 ar stekiem bruņotu policistu ap lidostu centās noturēt sagaidītāju pūli, kas skandēja "Ilgu mūžu Šarifam!" un "Šarifs - premjerministrs!".

Šarifs, kas 2000.gadā tika izraidīts trimdā, septembrī jau mēģināja atgriezties Pakistānā, lai vēlēšanās cīnītos pret Mušarafu, taču jau dažas stundas vēlāk tika deportēts uz Saūda Arābiju.

Uzskata, ka tagad starp Mušarafu un Šarifu ar Saūda Arābijas karaļa Abdullas starpniecību panākta vienošanās. To gan noliedzis prezidenta pārstāvis Rašids Kureši, kas paziņojis, ka Šarifs "atgriežas pēc savas gribas, bet neviens nedomā viņu sūtīt atpakaļ".

Paredzams, ka Šarifs neboikotēs 8.janvārī paredzētās vispārējās vēlēšanas, kā solījuši rīkoties vairāki citi opozīcijas grupējumi, protestējot pret ārkārtējā stāvokļa ieviešanu.

Šarifa opozicionārās Pakistānas musulmaņu līgas (PML-N) pārstāvis Ahsans Ikbals svētdien paziņojis, ka iepriekšējā naktī varas iestādes arestējušas partijas līderus. "Nezinu, kas tās var būt par vēlēšanām, ko viņi grib rīkot," viņš piebildis.

Daži analītiķi domā, ka Šarifs varētu apvienot opozīcijas partijas ap vienu politisko platformu, bet citi uzskata, ka viņa galvenā loma būs līdzsvarot savas senās sāncenses Benaziras Bhuto politisko ietekmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!