Kenijā aptuveni 100 000 pārvietoto cilvēku draud bads saistībā ar vardarbības izcelšanos pēc vēlēšanām, piektdien paziņoja ANO Pārtikas programma (WFP).
WFP paziņoja, ka tās darbinieki gatavojas izdalīt pārtiku ar Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) starpniecību, kura lūgusi piešķirt 15 miljonus Šveices franku (6,4 miljoni latu) pārtikas un palīdzības materiālu iepirkšanai.

"Aptuveni 100 000 pārvietoto cilvēku draud bads, un viņiem nepieciešama pārtika," paziņoja WFP.

Protestos un etniskajā vardarbībā pēc Kenijas prezidenta Mvai Kibaki atkārtotās ievēlēšanas nedēļas laikā tika nogalināti vairāk nekā 300 cilvēki. ICRC paziņoja, ka ir gatava paplašināt savu darbību, ja situācija pasliktināsies.

"Naida līmenis ir ļoti augsts. Cilšu vardarbība ir visļaunākā - tā nepazīst robežas un ir ārkārtīgi grūti apvaldāma," pavēstīja ICRC operāciju vadītāja vietnieks Āfrikas ragā Aleksandrs Lībeskinds.

WFP pavēstīja, ka tās vislielākā problēma ir ar pārtiku piekrauto kravas automašīnu nosūtīšana uz Kenijas rietumiem. Aptuveni 15 kravas automašīnas ir iestrēgušas Nairobi, un vēl 60 stāv citās pilsētās. Katrā ir aptuveni 34 tonnas pārtikas. Apturēti arī lidojumi.

"Pēdējās dienās Kenijā drošības situācijas dēļ apstājies faktiski viss WFP transports, neatkarīgi no tā, vai tas devās uz Kenijas rietumiem, Ugandu vai Sudānu," norādīja WFP.

ICRC delegācijas vadītājs Nairobi paziņoja, ka vairums pārvietoto cilvēku bēguši ar dažām mantām un zaudējuši mājas, sējumus un ganāmpulkus. "Viņi bēga, glābjot savu dzīvību," teikts viņa paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!