Peru reģionālās varas iestādes pieņēmušas lēmumu aizsargāt izolētās ciltis Amazones džungļos pret nelikumīgo mežu izciršanu pēc vairākkārtējiem brīdinājumiem par šo cilšu nožēlojamo stāvokli.

Iezemiešu cilšu atrašanos teritorijā starp Peru un Brazīliju 2007. gada septembrī atklāja Nacionālais dabas resursu institūts (INRENA) un kāda Frankfurtē bāzēta zinātniskā asociācija.

Vairākas starptautiskās un vietējās nevalstiskās organizācijas jau vairākus mēnešus brīdinājušas, ka indiāņu dzīvesveidu apdraud nelikumīgie mežu izcirtēji un naftas meklētāji.

Madre de Djosas reģionālā valdība pieņēma lēmumu par izolēto cilšu aizsardzību dažas dienas pēc tam, kad Brazīlijā tika publiskoti kādas izolētas cilts dramatiskie fotoattēli, lai pievērstu uzmanību draudiem, ko rada nelikumīgā mežu izciršana un citi pasākumi.

Attēlos, ko publiskoja Brazīlijas valdības Nacionālais indiāņu fonds (FUNAI), redzami satraukti iedzimtie, kuru āda nokrāsota sarkanā un melnā krāsā, šaujot ar lokiem un bultām uz lidmašīnu, kurā atradās fotokorespondenti.

Peru aizsargājamās ciltis dzīvo netālu no Manu un Tahuamanu upēm Altopurusas rajonā, teica Madre de Djosas reģionālās valdības konsultants Marko Tulio Valverde.

" Mēs neesam noskaidrojuši, vai tur ir trīs dažādas grupas vai tikai viena nomadu grupa, kas tikusi pārvietota," viņš teica. "Viņi tikai medī, vāc augus un zvejo, bet nenodarbojas ar lauksaimniecību. Tomēr viņi pazīst uguni," sacīja Valverde, kura teikto citē oficiālā ziņu aģentūra ANDINA.

Madre de Djosas reģiona varas iestādes saka, ka tās kopā ar nevalstiskajām organizācijām mēģinot īstenot pārraudzības plānu, kas atturētu nepiederošas personas no iezemiešu apdzīvoto teritoriju apmeklēšanas. Vietējā valdība arī veiks pasākumus, lai apturētu mežu nelikumīgu izciršanu.

Īstenot pārraudzības plānu nebūs viegli, jo šīs teritorijas nebauda starptautisko aizsardzību un kontakti ar ārpasauli rada draudus iezemiešu veselībai, jo "viņus var nogalināt vienkārša gripa", teica Valverde.

Speciālistu grupa mēģinās noskaidrot, vai mežu nelegālā izciršana piespiež ciltis atstāt savus mājokļus. Brazīlijā nofotografētie iezemieši tika lēni izspiesti no Peru teritorijas uz Brazīliju, jo mežu cirtēji iznīcināja viņu dabisko dzīves vidi Amazones baseinā.

Britu organizācija "Survival International", kas aizstāv iezemiešus visā pasaulē, savā interneta vietnē norāda, ka nelikumīgā mežu izciršana Peru var apdraudēt arī šo Brazīlijas cilti, jo no Peru pārvietotās ciltis būs spiestas nonākt kontaktā ar to. Organizācija norāda, ka robežas Brazīlijas pusē dzīvo aptuveni 500 izolētu iezemiešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!