Britu miljardieris Ričards Brensons pirmdien ASV atklāja jaunu lidmašīnu "WhiteKnightTwo", kas tiks izmantota viņa kosmosa tūrisma programmā kosmosa kuģa palaišanai kosmosā.

Lidmašīna tika demonstrēta masu medijiem un lūgtiem viesiem, tostarp kosmosa kuģa "Apollo 11" astronautam Edvīnam Oldrinam, Mohaves tuksnesī uz ziemeļiem no Losandželosas.

"WhiteKnightTwo" ir nesējlidmašīna, kas nogādās kosmosā kompānijas "Virgin Galactic" kosmosa kuģi "SpaceShipTwo" ar diviem apkalpes locekļiem un sešiem pasažieriem.

"WhiteKnightTwo" pirmie lidojumi ir gaidāmi šogad, bet "SpaceShipTwo" pirmais izmēģinājuma lidojums paredzēts 2009. gadā.

"Virgin Galactic" cer uzsākt pirmos kosmosa tūrisma lidojumus 2010. gadā. Uz tiem jau pieteikušies vairāk nekā 200 pasažieru, un katrs lidojums izmaksās 200 tūkstošus ASV dolāru (89 tūkstošus latu).

Jaunās lidmašīnas spārnu plētums ir 43 metri un tā ir pasaulē lielākā lidmašīna, kas ražota no oglekļa kompozītmateriāliem. Tā varēs pacelties vairāk nekā 15 240 metru augstumā.

Lidmašīnu projektēja un uzbūvēja inženiera Bērta Ratena vadītā kompānija "Scaled Composites".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!