Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lai ierobežotu HIV un AIDS izplatīšanos Svazilendā, visiem ar HIV inficētajiem valsts iedzīvotājiem uz sēžamvietām vajadzētu attēlot atbilstošus marķējumus, uzskata parlamenta deputāts Timotijs Mjeni.

Savukārt laikraksts "The Times of Swaziland", reaģējot uz Mjeni ierosinājumu par visiem iedzīvotājiem obligātu HIV testu un inficēto iedzīvotāju "apzīmogošanu", aicina savus lasītājus iesaistīties debatēs par HIV apkarošanas metodēm un vārda brīvību.

"Man ir atrisinājums šim vīrusam. Atrisinājums nāks līdz ar likumu, kas noteiks obligātu HIV testu. Ja konstatēs, ka jūs esat [HIV] pozitīvs, jums uz dibena tiks uzlikts marķējums," sacīja politiķis. "Iekams stāties ar kādu dzimumsakaros, cilvēki, pirms turpināt nodoma īstenošanu, varēs pārbaudīt savu partneru sēžamvietas," viņš teica.

Āfrikas valstī Svazilendā proporcionāli tās iedzīvotāju skaitam ir visvairāk ar HIV inficēto cilvēku pasaulē.

Kad politiķa ierosinājums izsauca sašutuma vētru, no idejas par HIV pozitīvo iedzīvotāju marķēšanu Mjeni atkāpās, tomēr uzstāja, ka visiem iedzīvotājiem obligāts tests būtu vajadzīgs.

"Man ir ļoti žēl, ka nācu klajā ar ierosinājumu par HIV pozitīvo cilvēku marķēšanu. Es nezināju, ka tas izvērtīsies šādi. Esmu konstatējis, ka šis ierosinājums bijis ļoti aizvainojošs, un daudzi uzskata, ka tas ir diskriminējošs, tāpēc savu paziņojumu es atsaucu," sacīja politiķis, kurš ir arī populāra gospeļa ansambļa vadītājs.

Lasītāju atsauksmes "The Times of Swaziland" sola publicēt otrdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!