Foto: AFP/Scanpix
Poļu izcelsmes kinorežisors Romāns Polaņskis izvests no cietuma Cīrihes apkaimē, kur viņš atradies no šī gada septembra, vēsta BBC.

Tiek ziņots, ka režisors aizvests nezināmā virzienā "drošības apsvērumu dēļ".

Pēc poļu laikraksta "Gazeta Wyborcza" datiem, Polaņskim bija jābūt atbrīvotam ceturtdien, aptuveni pulksten 13 pēc vidējā Eiropas laika. Taču vēl līdz ceturtdienas vakaram režisors nebija manīts savā mājā prestižajā Šveices kūrortā Gštātē, kur viņam bija jāierodas pēc atbrīvošanas pret drošības naudu.

Izdevums pauž viedokli, ka Polaņskis, iespējams, nogādāts citā vietā, kur viņam uzliks speciālu elektronisku rokassprādzi, kura pārraidīs trauksmes signālu gadījumā, ja režisors vēlēsies pamest kontrolēto teritoriju.

Kā vēstīts, Šveices Federālā krimināltiesa 25. novembrī paziņoja, ka atļauj atbrīvot Polaņski pret drošības naudu, jo 4,5 miljonus franku (2,09 miljonus latu) lielā drošības nauda un mājas arests ir pietiekama garantija, ka viņš neaizbēgs.

"Ar 24.novembrī datētu lēmumu Šveices Federālā krimināltiesa apmierinājusi Polaņska apelācijas prasību pret ieslodzījumu," teikts tiesas paziņojumā. "Tiesa Polaņska piedāvāto 4,5 miljonus Šveices franku lielo drošības naudu un citus līdzekļus - identitātes dokumentu deponēšanu, elektroniski novērojamu mājas arestu - uzskata par pietiekamiem bēgšanas riska novēršanai."

Jau vēstīts, ka 76 gadus vecais poļu izcelsmes franču režisors Polaņskis tika apcietināts Šveicē septembra beigās, pamatojoties uz ASV izdotu aresta orderi par pirms vairāk nekā 30 gadiem izdarītu dzimumnoziegumu, un viņa advokāti saka, ka viņš cīnīšoties pret izdošanu ASV, kur viņu, iespējams, sagaida ieslodzījums cietumā par pretlikumīgām dzimumattiecībām ar 13 gadus veco Samantu Geimeri 1977.gadā.

Polaņskis aizbēga no ASV 1978.gadā. Viņš pavadīja ieslodzījumā 42 dienas, taču uzskatīja, ka tiesnesis piespriedīs viņam daudzu gadu ieslodzījumu, neraugoties uz piekrišanu panākt izlīgumu.

Viņa arests izraisīja vairāku politiķu un mākslinieku sašutumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!