ASV Augstākā tiesa noteikusi, ka homoseksuāli vīrieši nedrīkst darboties kā skautu vadītāji. Ar šo lēmumu, kas tika pieņemts ar minimālu balsu vairākumu, tika atcelts zemākas tiesu instances lēmums, kurā skauti tika apvainoti aizspriedumainībā.
Šī lieta ASV tiek uzskatīta par geju tiesību situācijas pārbaudi.

Tiesas prāvas centrā bija pusaudžu skautu vadītājs Džeimss Deils no Ņūdžersijas, kurš tika padzīts no skautu vadītāja amata, kad kāds laikraksts izpauda viņa homoseksualitāti.

Deils iesniedza tiesā prasību, uzskatot, ka ticis diskriminēts, un uzvarēja prāvā Ņūdžersijas štata Augstākajā tiesā.

Taču tagad šo lēmumu atcēluši ASV Augstākās tiesas tiesneši, kas ar piecām balsīm pret četrām nobalsoja par labi skautu organizācijai.

Galvenais tiesnesis Viljams Rēnkvists sacīja, ka uzspiest skautiem par vadītāju homoseksuālistu nozīmētu pārkāpt organizācijas konstitucionālās tiesības.

Viņš norādīja: "Pieņemot lēmumu, mēs neņēmām vērā savu viedokli par to, vai skautu organizācijas mācība par homoseksuālu uzvedību ir pareiza vai nepareiza."

Četri mazākumā palikušie tiesneši, kas balsoja par labu Deilam, neuzskata, ka skautu konstitucionālās tiesības tikušas pārkāptas, jo skautiem neesot tikusi uzspiesta viņiem nepieņemama propaganda.

Skautu organizācija, kurā par vadītājiem netiek pieņemti arī ateisti un agnostiķi, apgalvo, ka tai ir tiesības izlemt, kas var tai pievienoties un kas nē.

Organizācija tiesā izteica pārliecību, ka, piespiežot skautus pieņemt savā vidū homoseksuālistus, tiktu pārkāpta biedrošanās un runas brīvība, ko aizsargā ASV konstitūcija.

Skauti ir gandarīti par Augstākās tiesas lēmumu, kas ļāvis organizācijai saglabāt tās principus.

"Mēs uzskatām, ka rūdīts homoseksuālists nav modelis vērtībām, kas ietvertas skautu likumos un zvērestā," teikts skautu organizācijas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!