Foto: AFP/Scanpix
ASV demokrātiem izdevies iegūt līdz šim atturīgu nostāju paudušā Nebraskas senatora Bena Nelsona atbalstu prezidenta Baraka Obamas ierosinātajai veselības aprūpes sistēmas reformai, līdz ar to paredzams, ka balsojumā pirmdien reforma tiks atbalstīta ar 60 senatoru balsīm.

Senators Nelsons bija noraizējies, ka federālā budžeta līdzekļi tiks tērēti aborta operāciju finansēšanai. Tomēr tagad ir panākta vienošanās par tādu reformas likumprojekta tekstu, lai iegūtu Nelsona atbalstu, sacīja demokrāti.

"Pārmaiņas nekad nav vieglas, bet pārmaiņas ir tas, kas Amerikai šodien ir vajadzīgs. Es balsošu par veselības aprūpes reformu," sacīja Nebraskas senators, vienlaikus darot zināmu - viņš ir panācis striktus nosacījums, lai garantētu, ka valsts līdzekļi netiek tērēti abortu operācijām.

Prezidents Obama par šo kompromisu izteicās, ka "amerikāņu tautai tas ir liels solis uz priekšu".

"Pēc teju gadsimtu ilgām cīņām mēs esam uz šķautnes, lai panāktu, ka veselības aprūpe kļūst Amerikas Savienotajās Valstīs par realitāti," sacīja Obama.

Ja Senāts pirmdien pieņems reformas likumprojektu, tas vēl būs jāsaskaņo ar Kongresa apakšnama pieņemto versiju.

Paredzēts, ka reforma līdz 2019.gadam izmaksās 848 miljardus dolāru (400 miljardus latu) un nodrošinās medicīnisko apdrošināšanu aptuveni 31 miljonam amerikāņu, kas šobrīd to nevar atļauties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!