Ārsti Izraēlā izmantojuši bojāgājušo palestīniešu karavīru orgānus izraēliešu militārpersonām, vēsta izdevums "The Guardian" ar atsauci uz Kneseta locekli Ahmada Tibi.

Tibi paziņojums saistīts ar publikāciju zviedru presē, kurā Izraēlas armija tiek apsūdzēta palestīniešu orgānu tirdzniecībā.

Pēc Tibi vārdiem, pastāv pierādījumi, ka militārie mediķi ņēmuši no līķiem ādas gabalus, acu radzenes, artēriju posmus un citus orgānus un izmantojuši tos, operējot ievainotos Izraēlas armijas karavīrus. Šāda prakse īstenota bruņotu konfliktu laikā 1990. gados. Turklāt par donoriem kalpojuši gan palestīniešu, gan izraēliešu karavīru ķermeņi.

Vēl aptuveni pirms desmit gadiem ārsts Jehuda Hiss kādā intervijā norādīja, ka izraēliešu mediķi pārkāpuši transplantēšanas likumu, kas liedz izmantot svešus orgānus bez bojāgājušā cilvēka tuvinieku atļaujas.

Avots Izraēlas armijā šo informāciju apstiprināja, taču paziņoja, ka šāda prakse netiekot pielietota kopš 1990. gadu beigām.

Šī gada augustā zviedru laikrakstā "Aftonbladet" parādījusies publikācija par palestīniešu orgānu tirdzniecību izraēliešu armijā ofensīvas laikā Gazas joslā. Avīzē bija ievietoti arī palestīniešu karavīru līķu fotoattēli, kas liecināja par orgānu izņemšanu. Vēlāk izdevums gan atzina, ka raksts bija balstīts un pretrunīgiem un mazticamiem datiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!