Senegālas prezidents svētdien aicināja Āfriku uzņemt zemestrīcē cietušos Haiti iedzīvotājus, lai viņi sāktu jaunu dzīvi kontinentā, no kura viņu senči savulaik tika izvesti verdzībā.

"Biežās katastrofas Haiti liek man ierosināt radikālu risinājumu - radīt kaut kur Āfrikā apstākļus, lai haitieši varētu atgriezties," radiostacijai "France Info" teica prezidents Abdulaje Vade.

"Viņi neizvēlējās brīvprātīgi doties uz šo salu," viņš piebilda, ar to domājot XVI gadsimtā sākto masveidīgo vergu deportāciju no Āfrikas uz Haiti, kas tolaik bija Francijas kolonija. "Mūsu pienākums ir atzīt viņu tiesības atgriezties savu senču zemē."

Prezidenta pārstāvis Mamdu Bamba Ndiaje šo priekšlikumu izklāstīja detalizētāk.

"Ja tie būs tikai daži cilvēki, mēs viņiem piedāvāsim jumtu virs galvas un zemes gabalu," viņš teica radiostacijai. "Ja viņi ieradīsies lielā skaitā, mēs viņiem atdosim veselu reģionu."

Kā jau ziņots, otrdien Haiti satricināja spēcīga zemestrīce, nogalinot tūkstošiem cilvēku un atstājot vairāk nekā miljonu iedzīvotāju bez pajumtes, liecina Haiti valdības dati. Salu bieži skar arī viesuļvētras un plūdi.

"Tā nebūs pirmā reize, kad bijušie vergi vai viņu pēcteči tiek nogādāti atpakaļ Āfrikā," sacīja Vade, kā piemēru minot līdzīgus pasākumus Libērijā. "Tagad ir jānoskaidro, kā to izdarīt un kas par to maksās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!