Viļņas pašvaldība noraidījusi Maskavas vadības piedāvājumu restaurēt padomju laika skulptūras, kas joprojām grezno Lietuvas galvaspilsētas Zaļo tiltu pār Nēres upi, vēsta laikraksts "Kauno diena".

Viļņa šīs skulptūras atjaunos pati, kad tām būs pienākusi kārta, un ārvalstu palīdzību nelūgs, uzsvēris mērs Viļus Navicks.

Kā ceturtdien paziņojuši Krievijas galvaspilsētas mērijas pārstāvji, mērs Jurijs Lužkovs saņēmis no Krievijas vēstnieka Lietuvā Vladimira Čhikvadzes vēstuli, kurā teikts, ka "Viļņā iet postā memoriālais komplekss padomju karavīriem pie Zaļā tilta".

"Ņemot vērā, ka tuvojas Lielā Tēvijas kara uzvaras 65.gadadiena, mērs atbalstījis Maskavas kultūras mantojuma komitejas ierosinājumu restaurēt šo memoriālu par labdarībai paredzētiem līdzekļiem. Panākta arī provizoriska vienošanās ar vairākām kompānijām par šo darbu finansēšanu," teikts mērijas paziņojumā.

Maskavas pilsētas administrācija norādījusi, ka ar skulptūru stāvokli jau iepazinušies eksperti, izstrādāti arī ieteikumi attiecībā uz paredzēto darbu tehnoloģijām un metodiku.

Viļņas pašvaldība šos Maskavas palīdzības centienus noraidījusi, vērtējot tos kā "priekšlaicīgus un nepamatotus". "Viļņas pašvaldība šīs skulptūras atjaunos saviem spēkiem, kad tām būs pienākusi kārta," teikts tās izplatītajā paziņojumā.

"Bez Zaļā tilta skulptūrām pilsētā ir arī citi pieminekļi un vietas, kas jāatjauno. Tāds ir rakstnieces Žemaites skvērs un piemineklis, pāvesta Jāņa Pāvila II laukums, Andreja Saharova piemiņas vieta. Zaļā tilta skulptūras ir viens no objektiem, kurus iecerēts remontēt, kad tam būs pienācis laiks, bet, tāpat kā citiem objektiem, ārvalstu palīdzību mēs tam nelūdzam," uzsvēris mērs.

Lietuvas amatpersonas, kuru pārziņā ir pieminekļu aizsardzības jautājumi, par Maskavas nodomiem nav informētas.

"Neko nezinu. Kopš šeit strādāju, vispār neesmu neko līdzīgu dzirdējusi," ziņu portālam "Alfa.lt" sacījusi Viļņas pašvaldības Pilsētas apsaimniekošanas nodaļas galvenā speciāliste Rasa Ražanskiene.

Arī Lietuvas Kultūras mantojuma departamenta Viļņas nodaļas vadītājs Rimants Bitins apliecinājis, ka jautājumu par skulptūru restaurāciju neviens nav mēģinājis saskaņot. Pēc viņa teiktā, krievu restauratoriem "nāktos saskarties ar šķēršļiem", jo viņiem būtu nepieciešama Lietuvas atestācija.

Viļņas Zaļais tilts būvēts laikā no 1948. līdz 1952.gadam pēc Ļeņingradas institūta "Projektstaļkonstrukcija" projekta, un gar tā malām uz granīta postamentiem izvietotas vairākas čuguna skulptūru grupas - "Lauksaimniecība", "Rūpniecība un celtniecība", "Miera sardzē" un "Zinātnes jaunieši".

Atmodas laikā tās tika piedāvāts nojaukt kā sociālistiskā reālisma palieku, tomēr daļa sabiedrības un intelektuāļu pret to iebilda.

Lietuvas eksperti atzinuši, ka sarūsējušajām skulptūrām nepieciešams remonts, kas varētu izmaksāt aptuveni 60 000 litu (12 200 latu). Darbus bija paredzēts sākt jau pagājušajā rudenī un pabeigt gada laikā, taču smagās finansiālās situācijas un citu prioritāšu dēļ gan šā, gan citu objektu restaurācija tika atlikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!