Viens no Japānai piederošajā Okinavas salā izvietoto ASV jūras kājnieku galvenajiem uzdevumiem ir pārņemt savā kontrolē un izvest Ziemeļkorejas kodolieročus, ja Korejas pussalas ziemeļos izveidotos ārkārtēji apstākļi, vēsta Japānas laikraksts "Mainichi".

Par to slēgtā sanāksmē ar Japānas militārpersonu grupu paziņojis ASV Klusā okeāna reģionā izvietotā jūras kājnieku korpusa komandieris ģenerālis Keits Stadlers. Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, šī sanāksme notikusi 17.februārī ASV vēstniecībā Tokijā.

ASV militārais pārstāvis norādījis, ka Kima Čenira režīma sabrukums pašlaik ir ticamāks nekā Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas sadursme. "Šādā gadījumā svarīgs mūsu uzdevums būs iespējami ātrāk izvest Ziemeļkorejas kodolieročus," norādīja Stadlers.

Kā ziņoja plašsaziņas līdzekļi, martā notikušajās ASV un Dienvidkorejas militārajās mācībās tika izstrādāta arī ASV specvienību iesaistīšana Ziemeļkorejas kodolieroču meklēšanā, konfiscēšanā un izvešanā.

Martā ASV valsts sekretāres vietnieks Austrumāzijas jautājumos Kurts Kempbels, pamatojoties uz datiem par Kima Čenira pašreizējo veselības stāvokli, Dienvidkorejas pārstāvjiem teica, ka Ziemeļkorejas līderim atlicis dzīvot ne vairāk kā trīs gadus.

Kā tika ziņots janvārī, Dienvidkoreja izdarījusi būtiskas izmaiņas savā rīcības plānā gadījumā, ja Ziemeļkorejā izveidotos ārkārtas situācija. Tajā teikts, ka Seula nolēmusi "uzņemties aktīvu lomu Ziemeļkorejas reģiona stabilizācijā un attīstībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!