Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans trešdien Izraēlu nodēvēja par "principiālu draudu" mieram Tuvajos Austrumos.

Šāda Turcijas augstāko amatpersonu retorika nav bieža parādība, jo tā tradicionāli bijusi Izraēlas vienīgā sabiedrotā musulmaņu pasaulē, tādējādi Erdogana izteikumi liecina par sarežģījumiem abu valstu attiecībās.

"Ja kāda valsts Palestīnā un Gazā pielieto neproporcionālu spēku, izmanto fosfora šāviņus, mēs negrasāmies teikt "bravo"," uzsvēra Turcijas valdības vadītājs, ar to domājot Izraēlas īstenoto uzbrukumu Gazā 2008.gada decembrī un 2009.gada janvārī.

Erdogans uzskata, ka Izraēlas pamatojums uzbrukumam ir balstīts uz meliem. "Mūsu nostāja nav balstīta uz faktu, ka mēs esam musulmaņi. Mūsu nostāja ir humāna. Izraēla ir galvenais apdraudējums reģionālajam mieram."

Turcija ir bijusi Izraēlas galvenā reģionālā sabiedrotā, kopš abas valstis 1996.gadā parakstīja militārās sadarbības līgumu, taču attiecības pasliktināja Ankaras asi kritiskā nostāja pret Izraēlas ofensīvu Gazā.

Ankara otrdien nosodīja Izraēlas ārlietu ministra Avigdora Lībermana izteikumus, kuros Turcijas premjerministrs pielīdzināts pretrunīgi vērtētajiem Lībijas un Venecuēlas līderiem Muamaram Kadafi un Ugo Čavesam.

"Mēs kategoriski nosodām nepamatotos, nožēlojamos un pārspīlētos Avigdora Lībermana paziņojumus Izraēlas medijos par mūsu premjerministru," teikts Turcijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Minētais paziņojums liecina, ka Lībermans turpina ignorēt diplomātijas noteikumus, kas regulē starptautiskās attiecības. Mēs aicinām Izraēlu iespējami drīzāk atteikties no šīs nesaprotamās un nepieņemamās pieejas un rīkoties saprātīgi."
Kā vēsta Izraēlas interneta ziņu vietne "Ynet", Lībermans tai pirmdienas vakarā teicis, ka Turcijas premjerministrs "lēni pārvēršas par Kadafi vai Ugo Čavesu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!