Kosovas nemierīgajā pilsētā Mitrovicā ielās izgājuši tūkstošiem albāņu un serbu, kurus no savstarpējām sadursmēm cenšas atturēt NATO miera uzturētāji un Kosovas policija.

Starptautiskie miera uzturētāji un vietējie policisti ieņēmuši tiltu pāri upei, kas atdala Mitrovicas albāņu un serbu apdzīvotos rajonus.

Vienā upes pusē sapulcējušies albāņi, kas protestē pret Serbijas rīkotajām vietējām vēlēšanām serbu kopienā. Savukārt otrā pusē sapulcējās serbi, kas albāņus apmētāja ar akmeņiem.

Serbu pūlis skandināja: "Serbija, Serbija", savukārt albāņi izkliedza kaujinieku grupējuma Kosovas atbrīvošanas armijas abreviatūru.

Saniknotie protestētāji arī uzbruka divu televīziju operatoriem un reportieriem, kā arī kādam fotogrāfam.

Protesta akcija beidzās pēc vairākām stundām bez kādiem nopietniem vardarbīgiem starpgadījumiem.

Kopš 1998.-1999.gada Kosovas konflikta beigām ziemeļu reģionā vērojama spriedze un etnisko grupu sadursmes. Reģiona lielākā pilsēta Mitrovica ir sadalīta divās daļās - dienvidos galvenokārt dzīvo albāņi, savukārt ziemeļos mīt serbi. Abas daļas vieno tilts.

Lai veicinātu serbu integrāciju, Mitrovicas ziemeļu daļā Kosovas valdība plāno izveidot neatkarīgu pašvaldību.

Situācija ziemeļu daļā ievērojami pasliktinājās pēc Kosovas neatkarības pasludināšanas, jo aptuveni 40 000 cilvēku lielā serbu kopiena šādu lēmumu neatbalstīja, pilnībā pārtraucot attiecības ar Kosovas institūcijām un atzīstot tikai Serbijas varu pār šo teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!