Foto: EPA/LETA
Japānas jaunajam premjerministram Naoto Kanam sestdien bija telefonsaruna ar ASV prezidentu Baraku Obamu, kurā viņi izskatīja "daudzos jautājumus, kas skar abas valstis" un Japānas un ASV aliansi, paziņoja Baltais nams.

Obama apsveica Kanu ar ievēlēšanu premjerministra amatā un viņi pauda kopēju pārliecību, ka "ciešas saites starp ASV un Japānu dod lielu labumu abu valstu pilsoņiem un ievērojami veicina stabilitāti un uzplaukumu visā pasaulē", teikts Baltā nama pārstāvja Roberta Gibsa paziņojumā.

Viņi "vienojās cieši sadarboties, lai risinātu daudzos jautājumus, ar kuriem saskaras abas valstis un globālā valstu saime, arī Ziemeļkorejas un Irānas mestos izaicinājumus", un cer tikties gaidāmajos G8 un G20 samitos Kanādā, viņš piebilda.

Paziņojumā nav minēti konkrēti Obamas un Kana izskatītie jautājumi, taču Japānas mediji ziņo, ka viņi nostiprināja saites, kas bija kļuvušas saspīlētas saistībā ar strīdu par ASV bāzi Okinavā.

Aģentūra "Jiji Press" norāda, ka 15 minūtes ilgajā sarunā Obama teca Kanam, ka abām valstīm jānostiprina uz vienlīdzīgas partnerības principiem balstītā sadarbība.

Kans, kurš savulaik bija kreisais aktīvists, piekrita Obamam un piebilda: "Es kā kādreizējais kopienas aktīvists atzīstu kopīgos saskares punktus prezidenta darbībā un manā politiskajā karjerā, kas balstās uz pilsoņu aktivitātēm."

Abu valstu līderi vienojās ievērot Hatojamas kabineta panākto vienošanos par Okinavu, vēsta ziņu mediji.

Hatojama atkāpās no amata trešdien, jo nebija izpildījis vēlēšanu laikā doto solījumu pārvietot ASV jūras kājnieku aviācijas centru "Futenma" no šīs salas Japānas dienvidos, tādējādi saniknojot vietējos pārstāvjus un pacifistiski noskaņotos sociāldemokrātus, kuri izstājās no koalīcijas.

Maija beigās Tokija un Vašingtona vienojās, ka gaisa kara bāze tiks pārvietota no blīvi apdzīvotā Okinavas pilsētu rajona uz salas piekrastes reģionu Henoko, par ko tika panākta vienošanās 2006.gadā.

Obama un Kans vienojās sadarboties svarīgākajos diplomātiskajos jautājumos, arī par Dienvidkorejas karakuģa nogremdēšanu un sarunām ANO Drošības padomē par Irānu un reakciju uz tās kodolprogrammu, ziņo Japānas mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!