Foto: EPA/LETA
Ikgadējā saunas čempionāta finālists Timo Kaukonens, kurš pēc augustā notikušajām sacensībām smagā stāvoklī tika nogādāts slimnīcā, guvis smagas traumas un būs spiests ārstēties vēl vismaz gadu, tomēr soms gatavs atkal doties pirtī, tiklīdz tas būs iespējams, vēsta laikraksts "Helsingin Sanomat".

Kā jau ziņoja, šī gada čempionāts beidzās traģiski, jo otrs sacensību finālists - Krievijas pārstāvis Vladimirs Ladiženskis - no gūtajiem apdegumiem nomira.

Kaukonena augšdelms ir sarkans, tāpat kā āda uz kakla. Pārējo ķermeni sedz mīksts apģērbs, kas pasargā viņa apdegušo ādu. Arī viņa seja ir sarkana, taču sejas vaibsti ir atpazīstami, par spīti tam, ka viņš ir zaudējis desmit kilogramus no sava svara.

70% no Kaukonena ķermeņa klāj apdegumi. Kustēties ar katru dienu gan kļūstot vieglāk. Soma balss ir aizsmakusi, jo arī viņa plaušas ir cietušas no karstā tvaika. Bet viņš ir dzīvs. "Es tam nespēju noticēt - visi šie ievainojumi no vienas reizes pirtī," saka Kaukonens, kurš saunas čempionātā uzvarējis vairākas reizes.

Liktenīgās sacensības notika kādā sestdienā, augusta sākumā. Kaukonens atceras tikai piektdienu - laiku, kad sākās sacensības. Tur bija ļoti daudz cilvēku, un visi atcerējās Kaukonenu - pagājušo gadu pirts sacensību uzvarētāju.

Soms neatceras, kā fināls beidzās un pavērsās tik traģisks. Kaukonenam esot teikts, ka viņš iekļuvis finālā un ka viņam blakus sēdējis konkurents Ladiženskis.

Ūdens tika liets uz akmeņiem divas reizes minūtē. Temperatūra sasniedza 110 grādus pēc Celsija. Ledus auksta duša pirms katra raunda palīdzēja izturēt karstumu.

Pēc pēdējā raunda piecām minūtēm pirtī bija palikuši tikai Kaukonens un Ladiženskis. Divas minūtes vēlāk Kaukonens sāka grīļoties un gāzās. Sacensību organizētāji nekavējoties abus finālistus izrāva no saunas un sāka atdzīvināšanas procedūru, bet Ladiženski glābt neizdevās. Savukārt Kaukonens lielā steigā tika aizvests uz Helsinku slimnīcu.

Tikai divu minūšu laikā tvaikojošā pirts abiem izturīgākajiem sacensību dalībniekiem izraisīja tādus ievainojumus, kādus pat Somijas vadošie apdegumu speciālisti redz ļoti reti. Galvenais ārsts Jurki Vuola norāda, ka tādus apdegumus, kādus guvis Kaukonens, var iegūt tikai pēc tvaika sprādziena.

Tikai pirms dažām nedēļām pacientam pārtrauca dot nomierinošos līdzekļus. Kaukonens beidzot ir sapratis, pie kā novedis sacensību fināls. "Man vajadzēja iziet ātrāk. Es nebūtu gribējis sev to nodarīt," viņš atzīst. "Somu pirts sacensības nav tik svarīga lieta, lai riskētu ar savu dzīvību."

Apdegumu izārstēšana prasīs vēl vismaz gadu, un galīgais iznākums vēl nav prognozējams. Šobrīd atveseļošanās norit tik labi, ka Kaukonens piektdien pārvests uz slimnīcu Lahti pilsētā, un rehabilitācija turpināsies tur. Viņa spējas kustēties varētu uzlaboties diezgan ātri, un pēc pāris nedēļām viņš varētu atgriezties mājās pie sievas un diviem bērniem.

"Es vienmēr saviem bērniem esmu teicis, lai viņi nedara muļķīgas lietas, bet es pats izdaru kaut ko šādu," izteicās Kaukonens. "Somu pirts sacensības ir mana pagātne, taču pirtī atkal iešu, cik drīz vien varēšu, jo man tas ļoti patīk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!