Pēc septiņu mēnešu ilgas slepenas militārās misijas uz zemes piektdien atgriezies ASV gaisa spēku bezpilota lidaparāts "X-37B", pavēstījušas amatpersonas.

Pirmais ASV gaisa spēku bezpilota orbitālais lidaparāts nolaidies Vandenberga gaisa spēku bāzē Kalifornijā piektdienas naktī plkst.1.16 (plkst.11.32 pēc Latvijas laika), teikts gaisa spēku izdotajā paziņojumā.

Paziņots, ka lidaparāts "sava pirmā ceļojuma laikā veicis orbitālus eksperimentus ilgāk nekā 220 dienas".

"Tas izšāva savu orbitālo manevru dzinēju no Zemes netālu esošā orbītā, lai atgrieztos zemes atmosfērā. (..) Šīsdienas nosēšanās noslēgusi sekmīgu misiju, kas balstīta uz ciešu sadarbību starp vienību "30th Space Wing", [aviobūves kompāniju] "Boeing" un Gaisa spēku ātrās reaģēšanas biroju," paziņojis "X-37B" programmas direktors leitnants Trojs Gīze.

"Mēs esam ļoti apmierināti, ka programma sasniegusi visus orbitālos mērķus savas pirmās misijas laikā," piebilda leitnants.

Orbitālais lidaparāts "X-37B" ar nesējraķeti "Atlas V" no Kanaveralas zemes raga kosmodroma startēja šī gada aprīlī.

"X-37B" ir 8,9 metrus garš, tā spārnu pletums ir 4,5 metri, un lidaparāts atgādina miniatūru daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģi.

Daudzkārt izmantojamā lidaparāta izstrāde ilgusi gadiem, un armija līdz šim sniegusi skopus paskaidrojumus par tā izmantošanas mērķiem vai lomu Amerikas militārajā arsenālā.

Amatpersonas paziņojušas, ka "X-37B" mērķis ir sniegt "orbitālu laboratorisku izmēģinājumu vidi, lai pārbaudītu jaunas tehnoloģijas un komponentus".

No jautājumiem par lidaparāta iespējamajām militārajām misijām vai tā izstrādes budžetu Pentagona amatpersonas līdz šim izvairījušās. Tomēr tiek lēsts, ka "X-37B" izmaksas mērāmas simtos miljonu dolāru.

Nozares analītiķi izteikuši minējumus, ka Pentagonam noteikti prātā militāri mērķi, jo citādi tas, visticamāk, nebūtu ieguldījis tik daudz laika un naudas "X-37B" izstrādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!