Foto: F64
Neskatoties uz ekologu dedzīgajiem protestiem, Krievijas valdība otrdien piekritusi jauno Maskavas-Sanktpēterburgas šoseju būvēt cauri Himku mežam.

"Ņemot vērā visus faktorus", valdības komisija apstiprinājusi šosejas būvi, tiešajā ēterā televīzijā paziņoja Krievijas premjerministra vietnieks Sergejs Ivanovs.

"Mēs uzskatām, ka no juridiskā viedokļa piedāvātais maršruts ir pilnībā likumīgs," piebilda Ivanovs.

Ekologi šo projektu kritizējuši, sakot, ka tas iznīcinās trauslo meža ekosistēmu galvaspilsētas pievārtē. Tas kļuvis par apvienojošo elementu arī Krievijas citādi izteikti sazarotās opozīcijas vidū.

Savā paziņojumā Ivanovs atzīmēja, ka kompensācijā par Himku mežam nodarītajiem postījumiem tiks izmaksāti četri miljardi rubļu (aptuveni 69 miljoni latu). Bet lai aizvietotu šosejas celtniecībā iznīcinātos100 hektārus meža, no jauna tiks apstādīti aptuveni 500 hektāri.

Gada sākumā prezidents Dmitrijs Medvedevs apstādināja šosejas celtniecību, kas uzskatāma par retu piekāpšanos protesta kustībai no Krievijas varas iestāžu puses.

Minētais solis deva iemeslu arī spekulācijām, ka šajā konkrētajā jautājumā prezidents nav vienisprātis ar savu priekšgājēju, ietekmīgo Vladimiru Putinu, kurš šobrīd ieņem premjerministra amatu.

Protesti pret šosejas celtniecību caur Himku mežu savu kulmināciju sasniedz vasarā, kad Maskavas centrā sapulcējās tūkstošiem cilvēku. Demonstrāciju vadīja rokgrupas DDT līderis Juriju Ševčuks.

Tomēr piemērota lielceļa trūkums, kas savienotu Maskavu ar tās starptautisko Šeremetjevas lidostu, kavē satiksmi un regulāri rada sastrēgumus.

Ivanovs paziņoja, ka ideju par šosejas būvi atbalstījuši visi. Viņš paskaidroja, ka astoņu kilometru garumā gar šoseju cauri mežam ieplānotas trokšņu barjeras un tiks attīstīta ierindas infrastruktūra, piemēram, veikali.

"Tas būs tikai ceļš. Taisns kā bulta," uzsvēra premjerministra vietnieks.

Ivanovs paziņoja, ka lēmums sākt šosejas celtniecību tiks pieņemts tiklīdz projektu oficiāli apstiprinās Medvedevs.

Saskaņā ar transporta ministra Igora Levitina prognozēm šoseja tiks pabeigta līdz 2013.gada beigām, vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Tikmēr Himku meža aizstāvības kustības vadītāja Jevgēņija Čirikova cer, ka prezidents pēdējā mirklī mainīs savas domas.

"Šis lēmums ir jāpieņem prezidentam, un mēs negribam, lai viņš slēptos aiz Ivanova muguras," intervijā AFP izteicās Čirikova.

Šosejas celtniecība piesaistījusi arī žurnālistu pastiprinātu uzmanību, un vairāki no viņiem piedzīvojuši smagus uzbrukumus. Cietuši arī vairāki aktīvisti.

2008.gada novembrī tika smagi piekauts Piemasakvas žurnālists Mihails Beketovs, kurš uzbrukumā guva smadzeņu bojājumus.

Pagājušajā mēnesī brutāli piekāva arī laikraksta "Kommersant" žurnālistu Oļegu Kašinu, kurš arī rakstīja par šo tēmu. Dažas dienas vēlāk notika uzbrukums Himku meža aizstāvības kustības aktīvistam Konstantīnam Fetisovam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!