Foto: Shutterstock
Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins otrdien Maskavā atklāja Gruzijas pilsētā Kutaisi pērn decembrī saspridzinātā Otrā pasaules kara varoņu pieminekļa kopiju.

Oriģināls Kutaisi tika saspridzināts, izpildot Putina zvērinātā ienaidnieka Gruzija prezidenta Mihaila Saakašvili rīkojumu.

Pieminekļa kopijas atklāšanas ceremonijā Maskavas Uzvaras parkā Putins no jauna pauda dusmas par Saakašvili administrāciju, kuru viņš vainoja "traģiskajos notikumos", arī kara izraisīšanā un memoriāla saspridzināšanā.

"Nožēlojamais valsts vandalisma akts visā pasaulē izsauca asu nosodījumu un dusmas, pirmkārt, jau pašā Gruzijā, jo cilvēki nevar dzīvot kopā ar tiem, kas iznīcina varoņu piemiņu un uzgriež muguru vēsturei," sacīja Putins.

Ceremonijā piedalījās arī divi Gruzijas opozīcijas līderi - Nino Burdžanadze un Zurabs Nogaideli, kas izpelnījušies Tbilisi nosodījumu par sakaru veidošanu ar Maskavu.

Gruzijas Ārlietu ministrija kopijas atklāšanu nodēvēja kā provokatīvu soli.

"Tas ir mēģinājums pārliecināt sabiedrību, ka Gruzija negodina tos, kas krita Otrajā pasaules karā," sacīja ministrijas preses sekretāre Nino Kalandadze.

Nepatiku par jaunā pieminekļa atklāšanu pauda arī Gruzijas parlamenta Ārlietu komisijas vadītāja vietnieks Georgijs Kandelaki.

Viņš skaidroja, ka Kutaisi nojauktais piemineklis nav bijis veltīts kara upuriem, bet gan padomju armijas slavai.

Par Krievijas premjera runu atklāšanas ceremonijā viņš norādīja, ka Putinam "patīk runāt citu tautu vārdā, bet Gruzijas tauta savu viedokli periodiski var izteikt vēlēšanās".

Gruzijas varasiestādes pirms gada skaidroja, ka piemineklis nojaukts, jo tam bijuši nepieciešami nopietni restaurācijas darbi, turklāt tā vietā paredzēts celt parlamenta ēku.

Savukārt Putins jau toreiz pauda nosodījumu: "Tas ir vēl viens mēģinājums no bijušās Padomju Savienības tautu atmiņas izdzēst atmiņas par kopīgo pagātni, arī par varonīgo pagātni. Es uzskatu, ka ir iespējams šo pieminekli atjaunot savulaik vienotās valsts galvaspilsētā - Maskavā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!