Foto: LETA
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess paudis ideju par kiberaizsardzības tīkla izveidi, kas sniedzas ārpus NATO robežām, un aicinājis ASV aktīvi iesaistīties alianses dalībvalstu civilās infrastruktūras pasargāšanā no kiberdraudiem, ceturtdien paziņoja Igaunijas prezidenta preses dienests.

"Igaunija vēlētos redzēt daudz ambiciozāku ASV lomu kiberaizsardzībā," Ilvess teicis, tiekoties ar ASV kiberaizsardzības grupas komandieri un Valsts drošības aģentūras direktoru Kītu Aleksanderu.

Ilvess teicis, ka galvenais ir aizsargāt NATO un tās sabiedroto tīklus, kā arī civilās informācijas infrastruktūru, piebilstot, ka ir tuvredzīgi no NATO puses kiberdrošības jautājumos aprobežoties tikai ar alianses un tās sabiedroto aizsardzības sistēmām.

"Nedrīkst aizmirst, ka kiberuzbrukumi var kalpot arī stratēģisko mērķu sasniegšanai un uzbrukums kādai bankai vai civilajai infrastruktūrai daļēji ir arī koordinēts uzbrukums valstij," savu viedokli skaidrojis Igaunijas prezidents, piebilstot, ka "NATO dalībvalstīm nepieciešama alianses kiberdrošība, kas pārkāptu tikai aizsardzības jomas tēmu robežas".

Ilvess stāstījis, ka Igaunija būtiski ir paplašinājusi savu dalību kibertelpas novērošanas un analīzes sistēmas izstrādē, un uzsvēris, ka ASV šajā jomā ir ļoti nozīmīga loma. Igaunijas prezidents arī uzsvēra, ka ASV ir pievienojušās Igaunijā izveidotajam NATO Kiberdrošības centrs.

Kiberdrošība ir viens no galvenajiem NATO stratēģiskās koncepcijas elementiem. Tā jo īpaši aktualizējās pēc 2007.gada notikumiem Tallinā, kas bija saistīti ar padomju kareivju pieminekļa - Bronzas kareivja - pārvietošanu, pēc kurās Igaunija pārdzīvoja masu kiberuzbrukumus. Pēc šim notikumiem Tallinā tika izveidots īpašs NATO centrs kiberdraudu novēršanai. Oficiāli Tallina uzstāj, ka 2007.gada nekārtību laikā kiberuzbrukumus Igaunijai organizēja Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!