Foto: Reuters/Scanpix
Ekonomiskajā krīzē nonākusī un parādos slīgstošā Portugāle ir sākusi sarunas ar Eiropas Savienību (ES) par aizdevuma saņemšanu, vēsta CNN.

Vairums analītiķu jau paredzējuši, ka Portugāle kļūs par trešo Eirozonas valsti, pēc Īrijas un Grieķijas, kas lūgs starptautisko institūciju palīdzību, ziņo "Reuters". Arī starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" samazinājusi septiņu Portugāles banku kredītreitingu, jo pastāv bažas, vai valsts valdība, kas pati slīgst arvien lielākos parādos, vajadzības gadījumā spēs palīdzēt.

 "Portugāle var izdzīvot aprīlī, taču jūnijā no maksātnespējas, iespējams, vairs neizdosies izvairīties," "BNP Paribas" analītiķi Joanni Sokosu citē "Reuters". Līdz šim tieši bankas galvenokārt bija pārņēmušas valdības parādus.

Starptautiskā Valūtas fonda direktors Dominiks Štrauss - Kāns atzinis, ka Portugāles valdībai tagad pašai ir jāmeklē ceļš, kā izvairīties no maksātnespējas. "Situācija ir Portugāles rokās...tai ir jāpierāda saviem kreditoriem, ka tā spēj spert pareizos soļus," paudis Štrauss - Kāns.

Vēl pagājušajā nedēļā Portugāle atzina, ka nav spējusi samazināt savu budžeta deficītu 2010. gadā. Eiropas Savienība bija noteikusi, ka tam bija jābūt 7,3% apmērā, taču tā apjoms tomēr ir 8,6%. Arī valsts budžeta deficīts pārsniedz Eirozonā noteikto 3% no IKP limitu.

Portugālei 15. aprīlī ir jānokārto 4,2 miljardu eiro (2,94 miljardi latu), savukārt jūnijā 4,9 miljardu eiro (3,43 miljardi latu) lielas saistības. Tas nozīmē, ka kopumā Portugālei varētu būt nepieciešams 12 miljardi eiro (8,4 miljardi latu) līdz 15 miljardu (10,5 miljardi latu) liels aizdevums.

Portugāle būtu viena no vairākām valstīm Eiropā, kas finanšu krīzi nebūs spējušas pārvarēt bez starptautisko aizdevēju palīdzības. Iepriekšējos gados palīdzība bija nepieciešama ne tikai jau pieminētajai Īrijai un Grieķijai, bet arī Ungārijai, Latvijai un Rumānijai.

Latvija starptautisko finanšu palīdzību saņem nu jau vairāk nekā divus gadus. 2008. gadā Latvija ar aizdevējiem vienojās, ka palīdzības apmērs varētu būt līdz 7,5 miljardiem eiro (5,2 miljardu latu). Lai palīdzību saņemtu, Latvijai ir jāizpilda aizdevēju prasības, kas likušas Latvijai gan mazināt pensiju un veikt citas reformas sociālajā sfērā, gan mainīt nodokļu likmes, vai pat radīt jaunus nodokļus. Starptautiski Latvija līdz šim vairākkārt ir uzsvērta kā paraugs ekonomiskās krīzes risināšanā, jo izpildījusi aizdevēju prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!