Foto: DELFI
Noziedznieki no Lietuvas un Igaunijas citās Eiropas valstīs piedalās narkotiku tirdzniecībā, viltotas naudas izplatīšanā ar ielu narkodīleru starpniecību un laupīšanās, teikts Eiropas policijas aģentūras "Europol" trešdien publicētā ziņojumā par cīņu pret organizēto noziedzību.

Eiropola ziņojumā, runājot par noziedzniekiem no Baltijas valstīm, pirmām kārtām ir pieminēti noziedzīgie grupējumi no Lietuvas, kas aktīvi darbojas citās Eiropas Savienības (ES) valstīs - Lielbritānijā, Īrijā, Vācijā, Dānijā, Somijā, Francijā, Beļģijā, Nīderlandē un Spānijā. Noziedznieki no Igaunijas šajā ziņojumā ir pieminēti divreiz.

"Šie grupējumi galvenokārt nodarbojas ar dārgu automobiļu zādzībām un bruņotiem uzbrukumiem juvelierveikaliem. Arī Igaunijas noziedzīgie grupējumi ir saistīti ar bruņotām juvelierveikalu aplaupīšanām citās ES valstīs," teikts Eiropola ziņojumā.

Saskaņā ar Eiropola ziņām Eiropā pastāv pieci lieli noziedzības centri, kuros koncentrējušies kriminālie grupējumi, kur tiek koordinētas nelegālās tirdzniecības darbības un kuru ietekme izplatās uz citām ES valstīm. Šādi centri ne vien veicina noziedznieku nelegālo aktivitāti, bet arī palīdz noziedzīgajiem grupējumiem paplašināt savu darbību.

Eiropols noskaidrojis, ka viens no šiem centriem - ziemeļaustrumu centrs - ietver Igauniju, Latviju, Lietuvu un Krievijas Kaļiņingradas apgabalu. Ziemeļrietumu centrs darbojas Beļģijā un Nīderlandē, dienvidaustrumu centrs ietver Bulgāriju, Rumāniju un Grieķiju, dienvidu centrs - Itālijas dienvidus, bet dienvidrietumu centrs - Spāniju un Portugāli.

Ziņojumā arī atzīts, ka par svarīgu instrumentu Eiropas noziedzīgo grupējumu darbībā ir kļuvis internets, kurš tiek izmantots ne vien kibernoziegumu veikšanai, bet arī citos noziegumos, tostarp narkotiku un cilvēku kontrabandā un naudas atmazgāšanā.

Eiropols publicē ziņojumus par organizētās noziedzības darbību divreiz gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!