Foto: NATO ISAF
Islāmistu kaujinieku grupējuma "Taleban" pārstāvji Afganistānā nolieguši mediju izplatīto informāciju, ka tā līderis mulla Omārs ir nogalināts Pakistānā, pirmdien informē aģentūra "Reuters".
"Viņš sveiks un vesels atrodas Afganistānā," telefonsarunā aģentūrai paziņojis "Taleban" Afganistānas atzara pārstāvis Zabibulla Modžaheds.

Arī Pakistānas varas iestādēm neesot korektas informācijas par Omara likteni.

Kā ziņots, par to, ka Pakistānā likvidēts kustības "Taleban" līderis mulla Omars, atsaucoties uz privātu afgāņu telekanālu "TOLO", pirmdien vēstīja aģentūra "Xinhua".

"Mulla Omars gājis bojā ceļā no Kvetas pilsētas uz Ziemeļvaziristānas provinci," informēja telekanāls, nesniedzot sīkākas detaļas.

Avoti Pakistānas drošības dienestos esot apstiprinājuši šo informāciju, taču arī bez detalizētiem komentāriem.

Mulla Omars bija viens no tuviem maija sākumā likvidētā "Al Qaeda" līdera Osamas bin Ladena līdzgaitniekiem. Omars bija Afganistānas vadītājs laikā, kad varu tur bija sagrābuši talibi.

Kā ziņots, "Taleban" deva patvērumu bin Ladenam Afganistānā līdz brīdim, kad pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV atbalstītie Afganistānas drošības spēki gāza talibu režīmu.

Pēc tam bin Ladens un "Taleban" līderis mulla Omārs aizbēga uz Pakistānu un turpināja slēpties tur līdz ASV jūras spēku specvienība SEAL  2.maijā bin Ladenu nošāva Abotabadas pilsētā netālu no Pakistānas galvaspilsētas Islamabadas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!