Foto: EPA/LETA
Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" otrdien samazināja eiro zonas valsts Portugāles kredītreitingu par četrām pakāpēm no Baa1 līdz Ba2, kas ir investīcijām valsts parāda vērtspapīros pārāk riskants reitings, un prognozēja otra aizdevuma nepieciešamību.

"Moody's" arī brīdināja, ka reitings vēl var tikt pazemināts.

"Moody's" paziņoja, ka reitinga pazemināšana atspoguļo "augošo risku, ka Portugālei būs vajadzīga oficiāla finansējuma otra kārta, pirms tā varēs atgriezties privātā tirgū [finansējuma iegūšanai]".

Aģentūra pamatoja reitinga pazemināšanu arī ar bažām, ka Portugāle nesasniegs budžeta deficīta samazināšanas un parāda stabilizācijas mērķus, par kuriem tā vienojās ar Eiropas Savienību (ES) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF), ņemot vērā šīs valsts "ievērojamos izaicinājumus tēriņu samazināšanā, labākā nodokļu iekasēšanā, ekonomikas pieauguma panākšanā un banku sistēmas atbalstīšanā".

"Moody's" aprīlī pazemināja Portugāles kredītreitingu par vienu pakāpi no A3 līdz Baa1, prognozējot, ka Portugāle nespēs izvairīties no Grieķijas un Īrijas likteņa un kļūs par trešo eiro zonas valsti, kas savas ekonomikas glābšanai no bankrota lūgs palīdzību pēdējās instances aizdevējam SVF un Eiropas Savienībai.

Portugāle tiešām lūdza šādu palīdzību un ieguva aizdevumu 78 miljardu eiro (55 miljardu latu) apmērā no ES un SVF.

"Moody's" otrdien paziņoja, ka pastāv bažas galvenokārt par to, ka Portugālei būs vajadzīgs otrs aizdevums tāpat kā Grieķijai un ka daļu no tā nāksies nodrošināt privātā sektora kreditējošām bankām.

Ir arī bažas par to, ka Portugāle nespēs samazināt valsts budžeta deficītu, kas pērn sasniedza 9,1% no IKP, līdz 3,0% no IKP 2013.gadā.

"Moody's" atzina, ka var būt grūti samazināt izdevumus tādās nozarēs kā veselības aprūpe, valstij piederošie uzņēmumi, reģionālās un vietējās pašvaldības, un pavisam grūti būs palielināt nodokļu ieņēmumus. Tai pat laikā ekonomikas izaugsme var izrādīties vājāka par gaidīto, un tas apgrūtinātu iespēju sasniegt budžeta deficīta samazināšanas mērķus.

"Moody's" kā pozitīvu iezīmi tomēr minēja to, ka bažas par valsts politisko stabilitāti ir mazinājušās pēc tam, kad valdošā Sociālistiskā partija zaudēja parlamenta vēlēšanās 5.jūnijā un tika izveidota labēji centriska valdība.

Portugāles Finanšu ministrija, atbildot uz "Moody's" lēmumu par reitinga pazemināšanu, uzsvēra, ka tajā nav ņemti vērā zināmi faktori. Jaunā valdība pagājušajā nedēļā iepazīstinājusi ar taupības programmu, kas esot "ambiciozāka" par starptautiskās palīdzības plānu un starp kuras pasākumiem ir īpaša ienākumu nodokļa noteikšana.

"Moody's" lēmumā neesot ņemts vērā šī nodokļa efekts, kā arī plašais politiskais konsenss to pasākumu atbalstīšanā, par kuriem panākta vienošanās ar SVF, ES un Eiropas Centrālo banku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!